Home / Geen onderdeel van een categorie / Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten (of suikers of koolhydraten) zijn de energetische voedingsstoffen in ons dieet. Een gram koolhydraten biedt 4 kcal. Dit is de belangrijkste brandstof voor de cellen en het wordt aangetroffen in verschillend voedsel zoals honing, koek, brood, rijst, aardappels, fruit, cake en groenten.

Er zijn twee soorten koolhydraten: simpele en complexe. Laten we eens naar de verschillen tussen deze twee kijken:

  • Simpele koolhydraten zijn gemaakt van kleine stukjes suiker en worden daarom sneller opgenomen. De glucose (of dextrose) en fructose) zijn de meest eenvoudige onderdelen van dit soort. De sucrose (gewone suiker van suikerriet) bestaat uit één glucose en één fructose. Het grote voordeel van fructose vergeleken met sucrose, is het feit dat de opname ervan ongeveer 40% langzamer is dan de sucrose. Daarom wordt het gebruikt in voedsel voor diabetici en voor diëten om af te vallen. Voorbeelden van voedsel dat hoog in koolhydraten is: suiker, fruit, koekjes en cake.
  • Complexe koolhydraten bestaan uit verschillende langere suikerketens, en kunnen gevormd worden door een of meer simpele suikers. Dit is het geval met lactose, dat gevormd wordt door een molecule van glucose en een van galactose. Het duurt daarom langer voordat ze opgenomen worden, waardoor ze langer durende energie leveren. Voorbeelden van voedsel dat rijk is aan dit soort koolhydraten zijn: brood, rijst, pasta, aardappels en groeten.

Een teveel aan suiker heeft sterk bijgedragen aan de algemene toename van de gevallen van zwaarlijvigheid en diabetici.

Stel je het volgende voorbeeld voor: elk pakje suiker weegt ongeveer 7 gram. Als je twee koffie per dag neemt, elk met een pakje suiker, neem je ongeveer 14 gram suiker op. Dit komt overeen met 56 Kcal alleen al in koffie. Na een week consumeer je 392 Kcal, alleen in suiker van koffie.

Er is veel discussie over de rol van koolhydraten in ons dieet. In de meeste diëten om af te vallen is het afgeschaft[1]. Dit is vanwege het feit dat als een teveel aan koolhydraten geconsumeerd wordt, omgezet worden in vet en opgeslagen in de vetopslag cellen.

Het geheim is om de juiste dosis te kennen en ze met mate in te nemen. 50% tot 60% van het voedsel dat we dagelijks consumeren. Als je interesse in een dieet dat laag in koolhydraten is, probeer dan wat fruit, groenten en volkoren granen in te voegen, om de essentiële vitaminen, mineralen en phytovoedingsstoffen te verkrijgen of bekijk onze supplementen op zumbu.com.

 

 

[1]http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/low-carbohydrate-diets/

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Zumub.com

Zumub.com
Zumub.com heeft de grootste selectie met de laagste prijzen voor supplementen in Europa, met meer dan 8000 verschillende producten. Gratis verzending of 24/48 uur verzending mogelijk voor alle Europese landen..

Check Also

Hamburger om zomer te herinneren

Mis je zomer? Wat dacht je van barbecue om die zonnige dagen te herinneren met ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *