Home / Voeding / Waarom praat iedereen over gluten?

Waarom praat iedereen over gluten?

Tegenwoordig staan gluten in de top van onze gespreksonderwerpen wanneer het over voeding gaat.

Weet u wat gluten zijn?

Ze worden aangewezen als één van de oorzaken van zwaarlijvigheid, slechte opname van voedingsstoffen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en vele andere reacties.

Elke dag verschijnen nieuwe artikelen, om gluten aan te vallen én om ze te verdedigen, er is geen consensus onder de verschillende gezondheidsprofessionals.

Maar is het nu een mode- of gezondheidsprobleem?

Ontdek wat er écht toe doet.

Wat zijn gluten?

vraag

Gluten zijn een mengsel van eiwitten (gliadine en glutenine) die van nature aanwezig zijn in het endosperm (dat binnenin de zaden wordt geproduceerd) van verschillende granen, zoals tarwe, rogge, gerst en haver.

Wanneer aan deze granen water wordt toegevoegd, worden gluten gevormd, wat deze “massa” niet alleen elastischer, maar tevens resistenter zal maken.

Daarom is dit eiwit verantwoordelijk voor elasticiteit en speelt het een belangrijke rol in de fermentatie van brood, cakes, koekjes en gebak.

In voedingsmiddelen worden verschillende referenties gemaakt over hun aanwezigheid, omdat gluten als allergeen worden beschouwd. Dat wil zeggen: een veroorzaker van allergieën, intoleranties en tevens van de bekende coeliakie ziekte.

Wat is gluten allergie of intolerantie?

Bij glutenallergie wordt een auto-immuun-ontstekingsreactie getriggerd, dat wil zeggen: een reactie van het immuunsysteem tegen zichzelf, die optreedt wanneer een persoon voeding consumeert die gluten bevat.

Deze reactie heeft consequenties voor het lichaam, zoals verandering van het darmslijmvlies en interferentie in de opname van voedingsstoffen.

Er zijn echter verschillende gevoeligheden voor gluten: coeliakie ziekte – wat een auto-immuunziekte (allergische reactie) is, en gluten intolerantie – onafhankelijk van coeliakie ziekte.

Coeliakie ziekte verwijst naar een permanente reactie op de consumptie van gluten. De ontwikkeling van deze ziekte kan veroorzaakt worden door een interactie met immunologische, omgevings- of genetische factoren en kan gediagnostiseerd worden door middel van een bloedtest of biopsie.

Gluten intolerantie of gevoeligheid (geassocieerd met de moeilijkheid om gluten te verteren) gebeurt wanneer gluten worden geconsumeerd, door de manifestatie van enkele maag- en darmsymptomen en verbetert wanneer dit bestanddeel uit het dieet wordt geëlimineerd.

Wat kan er gebeuren wanneer een persoon die allergisch of intolerant is voeding consumeert die gluten bevat?

In het geval van coeliakie ziekte, wanneer gluten worden geconsumeerd, reageert het immuunsysteem snel met enkele consequenties die gemanifesteerd worden door de volgende symptomen:

  • Diarree
  • Braken
  • Opgezette buik
  • Flatulentie
  • Prikkelbaarheid
  • Verstopping

Bij gluten intolerantie kunnen sommige van deze symptomen tevens aanwezig zijn, vooral een opgezette/opgeblazen buik, flatulentie en darmveranderingen, zoals diarree en verstopping.

Waar moet een allergisch of intolerant persoon naar zoeken op productetiketten?

 

etiketten lezen

Voedseletiketten lezen is extreem belangrijk om op een evenwichtige en bewuste manier voedingsmiddelen te kiezen.

In het geval van voedselbeperkingen is het lezen van etiketten nog belangrijker, omdat het direct met de gezondheid en het welzijn zal interfereren.

Het belangrijkste om te controleren op het etiket, is de ingrediëntenlijst. Consumeer geen producten die bevatten:

  • Tarwemeel
  • Volkoren tarwemeel
  • Speltmeel
  • Havermeel (tenzij gecertificeerd glutenvrij)
  • Gerst
  • Rogge

Het is tevens noodzakelijk de dikgedrukt vermelde allergene bestanddelen te controleren, dus na de ingrediëntenlijst, is het belangrijk de lijst van allergenen te controleren.

Tenslotte vermelden de meeste glutenvrije voedingsmiddelen “glutenvrij” op het etiket, wat op het moment van kiezen van grote hulp is.

Voedsel om te vermijden en alternatieven

Wat te vermijden

vermijden

Hoewel de lijst van glutenvrije voedingsmiddelen lang is, zijn er vele voedingsmiddelen om te vermijden (tenzij ze speciaal zonder gluten zijn geproduceerd), zoals:

Brood, pasta, crackers, ontbijtgranen, toast, melen van granen die gluten bevatten, alle soorten gebak, kant-en-klare burgers, gepaneerde voeding, (gepaneerde) visfilets, vis- en groentenrepen, nuggets, lasagne en pizza.

Naast voeding, moet u tevens voorzichtig zijn met voedingssupplementen, omdat deze gluten of sporen van gluten kunnen bevatten, waardoor het noodzakelijk is de ingrediënten te controleren.

Bij Zumub kunt u een uitgebreid assortiment van glutenvrije voedingssupplementen vinden.

Alternatieven

toegestaan

Er bestaan voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn en daarom zijn ze een veilige keuze, zoals:

  • Fruit
  • Groenten
  • Kaas
  • Yoghurt
  • Aardappelen
  • Rijst
  • Noten
  • Mais- of rijstwafels
  • Olie
  • Vlees en vis

Betreffende alternatieve melen, deze kunnen geconsumeerd worden:

Moet u gluten vermijden indien u niet intolerant bent?

Zoals hierboven gezegd, moeten mensen met gluten allergie of intolerantie dit eiwit – dat in vele voedingsmiddelen aanwezig is – vermijden.

Maar indien u niet een van deze gevallen bent, zou u gluten moeten vermijden of niet?

Goed…zoals gezegd: er is geen consensus en dezelfde professional kan verschillende meningen hebben, afhankelijk van de persoon.

Om gluten ‘’zomaar’’ te vermijden, zonder u volledig bewust te zijn van wat u doet, is niet gunstig. Plus, vaak maken mensen de fout van ‘’glutenvrij’’ zónder op de andere ingrediënten te letten, zoals de hoeveelheid suiker in het voedingsmiddel (wat voor glutenvrije koekjes het geval is).

Glutenvrij zal u niet gezonder maken, maar het kan veiliger zijn voor degenen die zich niet op hun gemak voelen gluten te consumeren, of die ze eenvoudigweg niet kunnen consumeren.

In conclusie

Coeliakiepatiënt of gluten intolerant: u moet zich bewust worden van uw mate van intolerantie voor gluten, en uw eigen lichaam goed leren kennen, ervaren hoe uw lichaam op verschillende stimuli reageert.

Om veilig te zijn in voedselbereiding en -consumptie, is het fundamenteel voedseletiketten te kunnen interpreteren en om bewuste en evenwichtige keuzes te maken.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Liliana Silvestre

Liliana Silvestre is a nutritionist with a degree in dietetics from ESSLEI. She has professional experience in various fields of nutrition, and she has a passion for healthy cooking. Her goal is to help as many people as possible to transform their lifestyles adopting more healthy habits.

Check Also

Aumentare massa muscolare

Spiermassa opbouwen: 10 essentiële stappen

In het volgende artikel gaan we een reeks te volgen stappen of factoren beschrijven waarmee ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *