Home / Supplementen / Vitamine D – de zonneschijn-vitamine: definitie, belang en synthese

Vitamine D – de zonneschijn-vitamine: definitie, belang en synthese

Heb je ooit gehoord van de vitamine van de zon?

Vitamine D, of de vitamine van de zon, zoals deze gewoonlijk wordt genoemd, is een van de belangrijkste vitamine voor ons lichaam, omdat het ook vaak voorkomt dat er een tekort aan deze vitamine optreedt.

Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat ons lichaam een goede vitamine D-spiegel heeft.

Weet je wat de aanbevolen doses zijn, hoe belangrijk deze vitmanine is en hoe je jouw lichaam van voldoende van deze vitamine kunt voorzien?

Lees alles in dit artikel!

Vitamine D: Wat is het en wat zijn de belangrijkste functies ervan?

vitamin D

Vitaminen maken samen met mineralen deel uit van de micronutriëntengroep. Ze zijn essentieel om een goede algehele werking van ons lichaam te behouden.

Alle vitamines zijn belangrijk en hebben hun eigen kenmerken, maar vitamine D is speciaal omdat deze werkt als een hormoon .

Vitamine D is te vinden in twee hoofdvormen:

 1. Vitamine D2 (of Ergocalciferol)
 2. Vitamine D3 (of Cholecalciferol) (kan worden gevormd door zonnestraling)

Om te worden omgezet in actieve verbindingen – in vitamine D – ondergaan ze chemische processen in ons lichaam.

Vitamine D heeft verschillende functies in ons lichaam en op verschillende niveaus: in de cellen, spieren en botten, onder andere.

De functies van vitamine D

 • Draagt bij tot de normale opname /het normale gebruik van de mineralen calcium en fosfor, iets dat een belangrijke rol speelt bij de bevordering van de gezondheid van de botten
 • Draagt bij aan de normale spierfunctie
 • Draagt bij aan de normale functie van het immuunsysteem
 • Kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D voor volwassenen van 19-50 jaar is  600 IU/dag.

Een overdosis (die intoxicatie kan veroorzaken) is niet gebruikelijk, maar dit kan worden omgezet in een teveel aan calcium in ons lichaam, wat misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, vermoeidheid en een abnormaal hartritme kan veroorzaken. Bijvoorbeeld, waarden tussen 200 en 250 ng (ML (500-750 nmol / L) kunnen een teveel aan vitamine D aan het licht brengen.)

Waarden onder 30 NMO/L (12 ng/ml) zijn te laag en geven een vitamine D-tekort aan. Waarden tussen 20-50 ng / ml worden geschikt geacht voor gezonde mensen.

Het gebrek aan vitamine D kan verschillende problemen veroorzaken.

Zie hier enkele van de belangrijkste voorbeelden!

De belangrijkste problemen die kunnen voortvloeien uit een gebrek aan vitamine D

Studies laten zien dat lage niveaus van vitamine D verbonden zijn aan een hoger risico op het ontwikkelen van andere pathologieën dan een vitamine D-tekort, zoals:

 • Verlies van botmassa
 • Osteoporose
 • Verlies van cognitieve vaardigheden

Daarom, om gezond te blijven en om sommige van deze pathologieën te vermijden, is het noodzakelijk om goede niveaus van deze vitamine te behouden.

Hoe kom je aan vitamine D?

Je kunt vitamine D op drie verschillende manieren krijgen:

 • Door blootstelling aan de zon
 • Door voeding
 • Door supplementen

Blootstelling aan de zon

blootstelling aan de zon

Volgens dit artikel  “Vitamina D-importância da avaliação laboratorial

“Kan vitamine D op de huid worden gesynthetiseerd door blootstelling aan zonlicht (ultraviolette straling in het bereik van 290-315 nanometer)”.

Daarom, wetende dat vitamine D kan worden gesynthetiseerd / geproduceerd door het contact van onze huid met zonlicht, is het gemakkelijk te begrijpen waarom deze vitamine ook de zon-vitamine wordt genoemd.

De synthese van vitamine door blootstelling aan de zon is echter geen constante. Er zijn verschillende factoren die dit kunnen beïnvloeden.

Bijvoorbeeld:

 • In de noordelijke landen is het gebruikelijker om een tekort aan vitamine D te hebben.

Volgens de studie “vitamin D: An Overview of vitamin D status and intake in Europe”:

“Is op het noordelijk halfrond op breedtegraden boven ongeveer 40 ° N het zonlicht  van oktober tot maart niet sterk genoeg om de synthese van vitamine D in de huid  te activeren.”

 • Pigmentatie. Mensen met een donkere huid – met een grotere pigmentatie – hebben meer problemen om deze vitamine te synthetiseren.
 • Seizoen van het jaar. In de zomermaanden is er als norm een grotere blootstelling aan de zon, het tegenovergestelde gebeurt in de wintermaanden.
 • Weersomstandigheden.
 • Gebruik van zonnebrandmiddelen. . Hoewel het gebruik ervan erg belangrijk is, om de bescherming van de huid tegen ultraviolet (UV) te garanderen, beperkt het ook de synthese van vitamine D. Kiezen voor de uren dat de UV een lagere intensiteit heeft, kan de schadelijke effecten van de zonnestralen helpen voorkomen.

15/30 minuten blootstelling aan de zon kan volgens sommige specialisten  voldoende vitamine D-waarden geven. Vergeet niet om aan het eind van deze tijd zonnebrandcrème aan te brengen en, op de meest gevoelige en blootgestelde delen, dit te doen zodra je in contact bent met de zon!

Om te voorkomen dat je zonder zonnebrand aan de zon wordt blootgesteld, zijn er andere dingen die je kunnen helpen te zorgen voor goede vitamine D niveaus  in jouw lichaam, zoals je verderop kunt zien.

 • De huid bedekken door kleding.
 • Minder buitenactiviteiten.

Andere factoren die de niveaus van vitamine D in het lichaam beinvloeden zijn hormonale, genetische en voedingsfactoren.

Zelfs als de blootstelling aan de zon langdurig is, zal dit geen overmaat aan vitamine D in het lichaam veroorzaken, omdat ons lichaam het opslaat zodat het kan worden gebruikt wanneer het nodig is.

Voedsel

Vitamine D kan worden verkregen door voedsel.

Vitamine D is te vinden in sommige voedingsmiddelen, (en vooral in voedsel van dierlijke oorsprong), speciaal in vis: tonijn, zalm, makreel, haring. Maar het kan ook worden gevonden in eieren, in melk (in het geval van vitamine D3) en in paddestoelen (in het geval van vitamine D2), bijvoorbeeld.

Voor mensen die een veganistisch dieet volgen, kan het moeilijker zijn om vitamine D via voedsel te verkrijgen, daarom kunnen supplementen een goed alternatief zijn.

Supplementen

vitamine D supplementen

In Portugal, en zo ongeveer overal, zijn vitamine D-supplementen beschikbaar om de tekortkomingen aan dit micronutriënt aan te vullen .

In deze supplementen is vitamine D beschikbaar  in de vorm van vitamine D2 of vitamine D3.

Studies tonen echter aan dat:

“Supplementen met vitamine D (3)  de voorkeur hebben boven vitamine D (2) ”

Andere studies hebben aangetoond dat vitamine D3 drie keer sterker is om vitamine D-spiegels in het lichaam te verbeteren of te behouden dan vitamine D2.

Bij Zumub kun je diverse supplementen van deze vitamine vinden. Check de beschikbaarheid.

Het gebruik van vitamine D-supplementen komt zo vaak voor dat vitamine D-supplementen al zijn opgenomen in het  gezondheidsbeleid  van sommige landen.

Let op! Supplementen mogen niet worden gebruikt ter voorkoming van een ziekte of verbetering van de kwaliteit van leven zonder enige vorm van aanbeveling of advies. De noodzaak moet worden vastgesteld en de consumptie moet naar behoren worden gecontroleerd door gezondheidswerkers. 

Vitamine D: conclusie

Zoals je hebt gezien, is vitamine D essentieel voor iedereen, omdat het verantwoordelijk is voor verschillende functies in ons lichaam.

Onze huidige levensstijl  kan verhinderen dat we lang genoeg worden blootgesteld aan de zon om de synthese van deze vitamine te verbeteren,  en het gebrek aan voedsel of de problemen om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan deze vitamine, kunnen een obstakel zijn voor het verkrijgen van de goede hoeveelheden  vitamine D.

Daarom kunnen suppletmenten de eenvoudigste en meest pure manier zijn om deze vitamine te verkrijgen en om vitamine D-tekorten te voorkomen.

Probeer ze uit!

Zumub vitamine D supplementen

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Ângela Ferreira

Ângela Ferreira
Dr. Ângela Ferreira is een voedingsdeskundige (3171N). Ze heeft een diploma in voedingswetenschappen van de universiteit van gezondheidswetenschappen in Gandra en ze is bezig met een master in consumentenwetenschappen en voeding aan de Universiteit van Porto. Ze werkt momenteel in Sports Nutrition en Clinic Nutrition. Haar doel is om actief deel te nemen aan het veranderen van de eetgewoonten van de bevolking en om aan te tonen dat gezond eten eenvoudig en praktisch kan zijn.

Check Also

low calorie snacks

7 snack ideeën met minder dan 100 kcal

Wat zijn calorieën eigenlijk? De bezorgdheid over de calorie-inname is altijd aanwezig in de fitnesswereld. ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *