Home / Geen onderdeel van een categorie / Superfoods, bestaan ze en wat is hun impact op ons lichaam?

Superfoods, bestaan ze en wat is hun impact op ons lichaam?

De term “superfood” komt steeds meer voor in de samenleving, het genereert echter meningen over de wetenschappelijke definitie, het wordt over het algemeen geassocieerd met voedingsmiddelen met hoge voedingswaarden met gezondheidsvoordelen. Het is echter belangrijk om je ervan bewust te zijn dat ze niet de “oplossing” zullen zijn voor een gezonder leven, hoewel ze kunnen helpen om dit efficiënter te bereiken. Een adequate voeding, met variatie, kan onder normale omstandigheden alle essentiële voedingsstoffen leveren voor het goed functioneren van ons organisme¹ en voor het behouden van dit goed functioneren. Gezien de huidige levensstijl, blootstelling aan vervuilende stoffen in de omgeving, of stress, zijn we echter vaak niet in staat om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, en daardoor is het belangrijk om ons te wenden tot voedingsaanvulling, namelijk voedingsmiddelen die qua voedingswaarden rijker zijn aan bepaalde bestanddelen, die we superfoods noemen. Deze voedingsmiddelen zijn een reeks voedingsmiddelen die

hogere gehaltes van fytovoedingsstoffen (plantaardige voedingsstoffen) bevatten, met veel voordelen voor het lichaam.

Deze voedingsmiddelen zijn derhalve zeer rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en antioxidanten, wat een aanzienlijke verbetering van hun beschikbaarheid voor het lichaam mogelijk maakt, waardoor het algemene fysieke welzijn gemakkelijker wordt bereikt.

Enkele voorbeelden en hun kenmerken zijn beschikbaar in tabel 1.

Superfood (grootste levering voedingsstofAntioxidantenChlorofyl  VezelsOmega 3, 6 en 9     Eiwitten
Voorbeelden:Acai, Gerst, Kruid, SpirulinaTarwe,
Kruid,
Spirulina
Chia, Goji, SpirulinaHennepSpirulina
Bestanddelen Eigenschappen:Voorkomen van veroudering en ontwikkeling van degeneratieve ziektes.Bevorderen van het goed functioneren van vetstofwisseling en ingrijpen in de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam.Bevorderen van goed
gastro-intestinaal functioneren.
Het is gunstig voor het cardiovasculaire systeem en is een leverancier van plantaardige eiwitten.

Hoewel ze een uitgebalanceerd en gereguleerd dieet niet vervangen, kunnen deze voedingsmiddelen zeer gunstig zijn voor mensen die hun dieet willen aanvullen en variëren. Ze zijn veelzijdig en kunnen in het dieet worden geïntroduceerd als toppings voor pannenkoeken/crêpes, sappen, smoothies, soepen of salades.

Stofwisseling kan worden gedefinieerd als het proces dat plaatsvindt in ons organisme en dat zorgt voor energieverbruik. Soms wordt het geassocieerd met het proces van gewichtsverlies, dat wil zeggen, als het op een meer “versnelde” manier werkt, zal er een grotere efficiëntie zijn in de levering van energie via het gebruik van energiereserves. Maar zijn er voedingsmiddelen die dit kunnen bevorderen? Ja, thermogene stoffen. Deze hebben tot gevolg dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid energie verbruikt tijdens het verteringsproces. Het thermische effect van deze bestanddelen varieert afhankelijk van het type macrovoedingsstof in kwestie: Koolhydraten en eiwitten verbruiken meer energie dan vetten, bijvoorbeeld.

Het thermogene effect van voeding varieert met de samenstelling van het dieet, het is groter na de consumptie van koolhydraten en eiwitten dan na de consumptie van vet. Vet wordt efficiënt verteerd met slechts 4% verlies, vergeleken met 25% verlies, wanneer koolhydraten worden geconverteerd in vet voor opslag.

Als volgt worden de belangrijkste thermogene voedingsmiddelen en bestanddelen opgesomd: cayennepeper, mosterd, gember, appelciderazijn, cafeïne, guarana, guarana-poeder, groene thee, Omega-3 of CLA (Geconjugeerd Linolzuur). Deze bestanddelen kunnen worden geïntroduceerd in het dagelijkse dieet, of in het dagelijkse leven door supplementen te gebruiken.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Silvia Coelho

Drª Silvia Costa Coelho (3756N). Licenciada em Dietética e Nutrição com especialização em Nutrição Desportiva, exerce a sua atividade laboral essencialmente em ginásios e centros de treino personalizado. Tem vasta experiência no acompanhamento de atletas de elite e recreativos de todas as faixas etárias.

Check Also

Hamburger om zomer te herinneren

Mis je zomer? Wat dacht je van barbecue om die zonnige dagen te herinneren met ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *