Home / Opleiding / Succes in de sportschool: fouten om te vermijden

Succes in de sportschool: fouten om te vermijden

Als je een van diegenen bent die zich voor het eerst bij de sportschool aanmeldt, is het normaal dat je fouten maakt  en twijfels hebt: hoe gebruik je de machines, wat voor soort oefeningen doe je , hoe voer je ze correct uit, enz

In de sportschool heb je instructeurs en / of personal trainers die je kunnen helpen om deze eerste periode  succesvol te doorlopen  en je motivatie te behouden.

Maar zelfs met wat meer ervaring, kun je je  onzeker  voelen of fouten maken.

Als je in de sportschool  begint of als je gewoon wilt weten hoe je  kunt slagen, je prestaties kunt verbeteren, letsel kunt voorkomen, je motivatie kunt behouden en je doelen kunt bereiken , lees dan  verder.

Hier zul je ontdekken wat de belangrijkste fouten in de sportschool zijn die je mogelijk tegenkomt en hoe je ze kunt vermijden.

De meest gemaakte  fouten in de sportschool die je moet vermijden

Niet voldoende uitrusten (overtraining)

uitrusten

Jetraint meer en meer, maar je ziet geen vooruitgang  in je lichaam en je spieren. Wat is er aan de hand?

Een van de dingen die kunnen voorkomen dat je vooruitgang boekt , is overmatige training. Te veel trainen kan je meer kwaad dan goed doen.

Dit fenomeen continu -training zonder het lichaam te laten rusten wordt ook , overtraining genoemd.

Volgens het  National Strength and Conditioning Association (NSCA) kan

“Wanneer de intensiteit, de duur, de frequentie van de training of een combinatie van deze factoren  het persoonlijke aanpassingsvermogen overtreft , er sprake zijn  van overbelasting en overtraining.”

Overtraining heeft  bijwerkingen  In  veel gevallen treden onder andere:  verhoogde vermoeidheid, verlies van enthousiasme of motivatie, prikkelbaarheid, slapeloosheid…. op.

Stel je zich voor dat je een auto bent en dat je mijlen en kilometers kunt rijden zonder te stoppen. De benzine is  echter vroeg of laat op! Net zoals wanneer je sport,  je lichaam, naast het verlies van energie, eenconstant inspanning levert  en als je niet stopt, kan dit contraproductief zijn – iets dat zichtbaar kan zijn in de evolutie van je spieren.

Tijdens het sporten, vernietig je spiervezels en het is  tijdens de herstelperiode dat je deze opnieuw opbouwt, dus rust is essentieel, niet alleen om de “batterijen” op te laden, maar ook om de spieren op te bouwen.

Let op!  Rust is essentieel voor alle atleten, niet alleen voor degenen die werkelijk trainen met gewichten, maar ook voor duursporters, bijvoorbeeld.

De rusttijd kan variëren afhankelijk van de duur en intensiteit van het trainingsprogramma en moet worden aangepast aan elke atleet (NSCA), maar mijn suggestie is:

Als je bepaalde spiergroepen vandaag traint, moet je morgen andere spiergroepen trainen en proberen, op zijn minst één RUSTDAG  in de week te hebben,  zodat  het risico  op  overtraining  kleiner is .

Probeer het en je zult de resultaten zien !!

Geen uitgebalanceerd dieet hebben  

uitgebalanseerd dieet

Een van de belangrijkste factoren voor je fysieke ontwikkeling, om je doelen te bereiken en je prestaties te verbeteren, is  voedsel.

Er zijn verschillende meningen over voedsel, maar waar het om gaat, is  te weten wat de beste balans van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vet) is,  zodat je je doelen kunt bereiken.

Bijvoorbeeld, bij diëten gericht op gewichtsverlies wordt gesuggeerd om koolhydraten te vermijden.  Hoewel ze kunnen worden verminderd, moet je  ze niet volledig vermijden omdat ze van fundamenteel belang zijn voor:

  • De energieafgifte  aan het lichaam – iets dat van fundamenteel belang is om de oefening uit te voeren
  • Het handhaven van de lichaamstemperatuur
  • De ondersteuning van de spijsvertering en de assimilatie van voedingsstoffen

Wat eiwit betreft, deze is  essentieel daar het het hoofdbestanddeel van de spieren is . Omdat tijdens het trainen je spiervezels kapot gaat, zal eiwitinname (aangepast aan elk lichaamstype) je helpen spierweefsel op te bouwen en deze te herstellen en spiervermoeidheid te verminderen.

Vet wordt vaak aangeduid als de slechterik – vooral als je wilt afvallen, omdat het vreemd lijkt dat om lichaamsvet te verminderen, er gezegd wordt dat je vet moet eten.

Vet  is echter belangrijk, ongeacht het doel dat elke persoon wil bereiken, Het is  essentieel voor de goede werking van ons lichaam,  het helpt bij de opname van voedingsstoffen en ondersteunt de productie van energie en de hormoonproductie (iets dat essentieel is  voor de ontwikkeling van spieren).

Maar let op! Niet al het vet kan zomaar worden gegeten.

 Kijk hier wat het verschil is tussen goede en slechte vetten en maak de beste keuzes.

Kortom,je moet er rekening mee houden dat vet, koolhydraten en eiwitten deel moeten uitmaken van je dagelijks  eetpatroon.

Op  Zumub kan je zien hoe je veschillende doelen kunt bereiken, waarbij je enkele suggesties krijgt over voeding, supplementen en sporten. 

Geen duidelijk omschreven trainingsplan  hebben

Volg een trainingsplan

Een van de factoren die je helpt vooruitgang  te boeken, heeft te maken met het trainingsplan.

Te veel cardio  wanneer het doel is spiermassa te krijgen, bijvoorbeeld, helemaal geen cardio doen, het trainingsplan niet volgen, altijd  hetzelfde trainingsplan volgen, het trainingsplan van een andere persoon volgen, zijn enkele factoren die mogelijk voorkomen dat je vooruitgang boekt en je je  doelen bereikt.

  • Cardio: deze is, onder andere, van fundamenteel belang voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen en voor het vetverlies, bijvoorbeeld, wanneer het doel is om spiermassa te krijgen, zul je  de cardio niet uit je training moeten verwijderen (omdat het helpt het overtollige vet te verbranden dat je kunt krijgen tijdens deze fase) maar zul je het  ook niet te veel moeten doen. Als je cardio doet, verlies je  naast vetten, namelijk ook spieren.

Hetzelfd geldt bijvoorbeeld voor  gewichten heffenen wanneer het doel is om af te vallen. Het is verkeerd om te denken dat alleen cardio helpt bij het verbranden van caloriëen. Gewichten heffen kan net zo veel helpen als cardio.  

  • Altijd hetzelfde trainingsplan volgen, het zal ertoe leiden dat je  lichaam eraan went. Als je lichaam in een vroeg stadium snel en effectief reageert, door hetzelfde te doen zonder de stimuli te veranderen, creëert je lichaam gewenning en bereik je geen vooruitgang – je bereikt het zogenaamde  plateau(een periode waarin  geen grote veranderingen optreden).

Het zou ideaal  zijn om de workout vaak te veranderen – elke 2 maanden of om de 3. Dieetaanpassingen kunnen je ook helpen dit te voorkomen !

  • Het trainingsplan niet volgen of iemand anders trainingsplan volgen.   Het trainingsplan zal  zodanig  ontworpen  moeten worden dat het rekening houdt met je doel, je lichaam, je ervaring en je levensstijl. Het is  van cruciaal belang voor jou om resultaten te behalen .

Opgelet! Het is individueel en verschilt van persoon tot persoon, volg het plan van iemand anders niet , bijvoorbeeld van één van uw idolen, omdat het misschien niet bij  jou past. Dus, je moet jouw plan volgen dat speciaal  voor jou is  ontworpen  rekening  houdend met jouw specifieke behoeften.

Samengevat, je moet professionals om hulp vragen, hun aanwijzingen volgen en geduldig zijn, omdat elk lichaam een andere reactie /progressie / aanpassingstijd heeft en het langer of korter kan duren om vooruitgang te boeken zonder dat je iets verkeerd doet.

Suggestie: Gebruik  gedurende 10/12 weken hetzelfde trainingsprogramma!

Slechte  technieken

techniek en houding

Wist je dat als  je niet stap voor stap, rustig en geduldig werkt, je na een paar jaar ernstige verwondingen kunt oplopen?

Zowel de houding als de techniek moeten altijd in aanmerking worden genomen tijdens de training. Het is  niet de moeite waard squats met 60kg te doen als  je niet weet wat  het is   en hoe ze gedaan moet worden.

Enkele veelvoorkomende houdingsfouten zijn onder andere: je knieën niet buigen,  je nek  forceren (bijvoorbeeld bij het uitvoeren van buikspierenoefeningen),  je rug  niet recht houden,  … Pilates en yoga kunnen je helpen om je houding te verbeteren. Probeer het!

Het is erg belangrijk om met instructeurs / personal trainers te praten die je hierbij kunnen helpen.

Het is beter om in het begin wat tijd te verliezen en langzaam vooruitgang  te boeken  dan om te stoppen met trainen door een spierblessure als gevolg van  slecht gemaakte oefeningen of het gebruik van verkeerde gewichten.

Onthoudt ! Veiligheid en gezondheid staan altijd op de eerste plaats.

Ook kan je via  een onjuiste  techniek de verkeerde spieren aantrekken en verhinderen  dat je maximaal profijt  uit de  uitvoering  van je oefening haalt.

Geen acht slaan op je eigen lichaam

atleten in een pauze

Een veelgemaakte fout is om te vroeg teveel inspanning  uit te voeren , wanneer je nog geen ervaring hebt of wanneer je lang weg bent geweest.

Ons lichaam spreekt niet, maar het geeft ons tekenen  hoe het  zich voelt en, in veel gevallen, geeft het een alarmsignaal, bijvoorbeeld: vermoeidheid of pijn!

Het is normaal om spierpijn te hebben en je in het begin  moe te voelen, maar als je weerstand krijgt, zouden deze symptomen moeten verminderen, en dus als ze langer aanhouden, kan er iets mis zijn.

In veel gevallen kan het voldoende zijn om het tempo van de training te vertragen of een lichter gewicht te gebruiken (om geen spiertrofie te veroorzaken), maar in andere gevallen moet je misschien een expert raadplegen.

 

Kortom, om te slagen moet je denken dat dit een marathon is en geen sprint.

Geduld hebben is de manier waarop je  resultaten van je inspanningen kunt zien,  en  door dit advies te volgen, kan jouw training  in de sportschool eenvoudiger worden en kunt je je  doelen sneller en effectiever bereiken.

Goede training!

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over David Silva

David Silva
David Silva is een Personal Trainer en ook een FIT en Life Coach. Hij gebruikt zijn beroep om anderen te inspireren en hen te helpen hun doelen te bereiken, hetzij door zijn werk of door zijn schrijven. Zijn motto is: "Een bereikte misse ie een levensmissie"

Check Also

atleta de CrossFit – Tiago Sousa

Tips om een succesvolle CrossFit sporter te worden

CrossFit wordt steeds populairder en is een constante in de wereld van fitness. Beoefent u ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *