Home / Voeding / Sociaal leven en gezonde gewoonten: kunnen ze samen bestaan?

Sociaal leven en gezonde gewoonten: kunnen ze samen bestaan?

Een gezond dieet volgen, een gezonde levensstijl behouden en een actief sociaal leven leiden is niet altijd gemakkelijk te combineren. Maar het is allemaal belangrijk en het ene hoeft niet de plaats van het andere in te nemen!

Enkele voorbeelden van momenten waarop het lastig kan zijn een actief sociaal leven te combineren met gezonde voeding en gezonde leefgewoonten zijn:

 • Etentjes met vrienden, familie etc… (met zeer smakelijk en lekker eten)
 • Café’s (met alcoholische drankjes, suikerrijke frisdrank en ongezonde snacks)
 • Feestjes (waar mensen vele uren doorbrengen zonder te eten, teveel drinken en eenvoudigweg “iets” eten, maar nooit gezond)
 • De bioscoop (waar het lastig is popcorn te weerstaan)

In de huidige maatschappij zijn we geneigd te geloven dat sportschool/sportieve mensen anti-sociaal zijn en moeite hebben contact te leggen met andere mensen, omdat we dit stereotype associëren met  mensen met bigorexia (mensen die er alleen op gericht zijn in spiermassa toe te nemen, teveel tijd doorbrengen om te trainen, geobsedeerd zijn met de caloriën die ze elke dag consumeren, regelmatig naar zichzelf in de spiegel kijken en hun relaties terzijde laten).

Bigorexia, volgens Justine J. Reel, is:

“(…) een obsessieve bezorgheid met het idee dat je lichaam te klein of te zwak is.”

Daarnaast beschouwen sommige mensen het een eetstoornis (het tegenovergestelde van anorexia).

Evenwicht is essentieel. We zouden er niet mee op moeten houden bepaalde dingen te doen alleen maar om een bepaalde levensstijl te leiden.

Mensen moeten weten hoe ze zich aan kunnen passen, en proberen hun sociale leven te combineren met gezonde leefgewoonten, waarbij voeding essentieel is.

Zelfbeheersing is zeer belangrijk, maar het is niet altijd gemakkelijk, daarom zal ik u enkele tips geven om het draaglijker en gemakkelijker te maken.

Leer hoe een sociaal leven te hebben én gezond te blijven

Hoe kunt u een actief sociaal leven leiden en gezond blijven eten en een gezonde levensstijl behouden?

Hier zijn enkele tips die ik voor u heb geselecteerd!

1.   Kies altijd gezonde opties

Kies de beste opties-Zumub

Indien u uit eten gaat, kies dan de beste opties, die het beste bij uw dieet passen.

Bijvoorbeeld: indien u tapas gaat eten (hapjes van de Spaanse keuken) kunt u kiezen:

 • Gegrilde paddenstoelen
 • Vegetarisch broodje zonder mayonaise
 • Kipspiesje met groenten
 • Mini toast met ham en paprika
 • Gerookte zalm toast
 • Gegrilde verse kaas

Dit zijn enkele voorbeelden, maar indien deze opties niet op het menu staan, dan kunt u altijd proberen de bestaande opties aan te passen om ze zo veel mogelijk te laten lijken op wat u gewoonlijk eet.

Indien u dit onmogelijk vindt, overtuig uw vrienden er dan van naar gezondere plekken te gaan waar het grootste deel van de gerechten die u kunt kiezen bij uw dieet passen.

Indien u naar een bar gaat, drink dan water met citroen, een glas rode wijn (als uitzondering) of drink met mate, alleen bij zeer speciale gelegenheden.

2.   Kom later

Socialiseren-Zumub

Later komen gaat niet over mensen zonder waarschuwing te laten wachten. Het gaat over aanpassen!

Indien u niet in de verleiding wilt komen en een diner of maaltijd heeft waarvan u weet dat u gemakkelijk in de verleiding kunt komen slecht te eten, dan is het een gezondere optie voor het nagerecht/de koffie te komen opdagen en thuis te eten.

Op deze manier zult u enige tijd met uw familie/vrienden missen, maar gedurende het nagerecht en wanneer u daarna “iets gaat drinken” zult u dit ruimschoots compenseren.

Dit dient als noodoptie.

3.   Heb een vrije dag / Cheat day

Cheat day-Zumub

Probeer van deze dag te genieten om te doen wat u het leukste vindt en om fysiek en mentaal te ontspannen.

Ga uit eten naar uw favoriete restaurant, bestel het gerecht dat u het lekkerste vindt om uw eetlust te stillen, of profiteer van deze dag door naar de bioscoop te gaan en popcorn te eten…zonder schuldgevoel!

Het is zeer belangrijk een gezonde levensstijl en een streng en evenwichtig dieet te behouden, maar het lichaam heeft deze dag nodig om gemotiveerd te blijven.

Onthoud dat indien 95% van uw dieet gezond is, het niet uit maakt indien de resterende 5% dat niet is.

Dit heeft verschillende voordelen, zoals het behouden van emotioneel evenwicht en motivatie, maar het is tevens gunstig voor het versnellen en bevorderen van uw spijsvertering, omdat u de routine verbreekt waardoor uw lichaam niet zal wennen aan het dieet dat u normaal volgt, iets wat het mogelijk maakt de resultaten van uw gewone dieet te bevorderen.

4.   Spreek af met uw vrienden om te trainen en om samen tijd door te brengen

Trainen met vrienden-Zumub

Doe een groepsles in de sportschool, ga samen met vrienden hardlopen, doe een teamsport…dit zijn enkele opties.

Socialiseren is niet alleen maar mogelijk in café’s of restaurants.

U kunt tevens naar plekken gaan waar u kunt sporten en twee vliegen in één klap slaan, zodat u uw doelen zult bereiken in het gezelschap van uw sociale kring.

Na getraind te hebben, kunt u tevens van de gelegenheid gebruik maken uw energiegehalte aan te vullen en samen een evenwichtige post-workout maaltijd te eten!

5.   Vermijd het teveel uren door te brengen zonder te eten

Eet regelmatig-Zumub

Buitenshuis zijn en vele uren doorbrengen zonder te eten is iets wat vermeden dient te worden, omdat thuiskomen na zovele uren zonder te eten u zal stimuleren grotere hoeveelheden en hoge glycemische index voedingsmiddelen te eten om sneller vol te raken, wat schadelijk voor uw dieet zal zijn.

Regelmatig eten helpt u uw bloedglucosegehalte stabiel te houden, en dit zal u helpen uw eetlust te beheersen!

Leer hoe u uw eetlust kunt beheersen in dit blog artikel!

Neem daarom gezonde tussendoortjes met u mee, wanneer u naar buiten gaat voor een wandeling, zoals een eiwitreep, om te vermijden dat u hongerig bij de volgende maaltijd aankomt en gaat eten wat u niet zou moeten eten of veel overbodig voedsel.

Trucs

 • Een goede truc is om, voordat u uit eten gaat, thuis fruit of een vetarme worst te eten.
 • Verban alle soorten sauzen, frietjes, olijven en gepaneerd voedsel.
 • Vermijd het eten van tapas met brood en kies een gezond nagerecht (vers fruit, ongezoete zuivel, maar bovenal: vermijd cake en roomijs).

Onthoud

Het is zeer belangrijk een actief sociaal leven te hebben, omdat dit u zal afleiden, het zal u helpen uw humeur te verbeteren en depressieve gevoelens te voorkomen (die tot méér eten kunnen leiden).

Tegelijkertijd kan het hebben van een actief sociaal leven u aan méér verleidingen blootstellen.

Maar door enkele van deze tips te volgen, zal het gemakkelijker voor u zijn en zult u in staat zijn een actief sociaal leven met een gezonde levensstijl te combineren.

Probeer uzelf te omringen met mensen die uw gezonde levensstijl volgen, wat het gemakkelijker voor u zal maken om de verleidingen die u kunt hebben te weerstaan.

Wat zijn uw trucs? Deel ze met ons in de opmerkingen hieronder!

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Pedro Giner

Pedro Giner
Pedro is afgestudeerd in voeding en sportvoeding . Hij werkt dagelijks om de gezondheid en conditie te verbeteren van degenen die hem daarom vragen. En dat is ook wat hij wil bereiken met elk woord dat hij schrijft, om anderen te inspireren en te begeleiden naar een gezondere levensstijl.

Check Also

protein and weight loss

De aanbevolen hoeveelheid eiwitten tijdens het afvallen

Gewicht verliezen is een onderwerp dat altijd de aandacht van mensen opwekt, vooral als het ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *