Home / Voeding / De waarheid over het Paleo dieet: wat u moet weten!

De waarheid over het Paleo dieet: wat u moet weten!

Voorbeelden van het Paleo dieet -Zumub

We horen allemaal regelmatig over diëten. De waarheid is dat er vele verschillende diëten bestaan en dat het lastig is het beste dieet te kiezen.

Om te ontdekken wat de beste optie is voor elk van ons en om te proberen de beste keuze te maken, moeten we ons lichaam kennen, moeten we weten wat onze doelen zijn en, bovenal, aan welk soort voedsel we de voorkeur geven.

Een van de populairste diëten, waarover we de laatste tijd veel horen, is het Paleo dieet.

Weet u wat het is? Heeft u het overwogen? In dit artikel zult u ontdekken wat het Paleo dieet is, hoe het begon en wat de gezondheidsvoordelen zijn.

Ontdek of het de beste optie voor u is!

Wat is het Paleo dieet?

Man van de Paleolithicum-Zumub

Het Paleo dieet, of paleolithische dieet, wordt vooral gekenmerkt door de afwezigheid van voedingsmiddelen geïntroduceerd ná de agrarische revolutie (of Neolithische revolutie), ongeveer 9.000 jaren geleden.

Hiermee wordt bedoeld: het is een dieet gebaseerd op de afwezigheid van:

  • Granen
  • Zuivelproducten
  • Peulvruchten
  • Geraffineerde plantaardige oliën
  • Suikers
  • Overige bewerkte voedingsmiddelen die ná de industriële revolutie verschenen

In de Paleolithische tijd voedde men zich vooral met wat de aarde op natuurlijke wijze aanbood.

Toegestaan is de consumptie van:

  • Groenten
  • Wortel- en knolgewassen
  • Fruit
  • Noten
  • Eieren
  • Vis
  • Vlees
  • Zeeproducten
  • Vetten

Let op! Het is niet op een verhouding aan macrovoedingsstoffen gebaseerd, omdat verschillende onderzochte traditionele volkeren niet dezelfde verhouding macrovoedingsstoffen hadden, ze waren zeer gevarieerd.

Wetenswaardigheid! De verschillen tussen de lichamen van de Paleolithische tijd en die van de tegenwoordige tijd zijn duidelijk. Tegenwoordig zit een groot deel van de bevolking boven zijn gezonde gewicht. Het is belangrijk deze ontwikkeling te keren.

Wie weet is het Paleo dieet misschien wel de beste manier om dit te doen?

Wie heeft deze filosofie gecreëerd?

Loren Cordain

Deze filosofie werd gecreëerd door dr. Loren Cordain, een van de grootste verspreiders. Gedurende zijn leven heeft hij vele wetenschappelijke argumenten onderzocht en samengesteld.

In dit interview legt Loren Cordain het grondbeginsel achter deze filosofie uit:

“Het concept in de 21e eeuw, is te proberen de voedingseigenschappen van het voedsel dat onze voorouders aten na te doen of na te bootsen. Ze aten wilde planten, vers fruit, groenten, wilde dieren, vlees, zeeproducten, vis, eieren, wat ze uit hun omgeving verkregen. Ze aten geen granen. Ze aten geen bewerkte voeding, geraffineerde suikers, bewerkte plantaardige oliën of welke van de voedingsmiddelen dan ook waaruit ongeveer 70 procent van de caloriën van het typische Amerikaanse dieet bestaat.”

Deze bevestiging, aanvankelijk gekoppeld aan het typische dieet van de Verenigde Staten, kan naar andere landen worden uitgebreid.

Dit dieet, gebaseerd op de filosofie van bijna ‘’terug naar de oorsprong’’, probeert te bewijzen dat men om te overleven geen bewerkt, kunstmatig of ongezond voedsel nodig heeft.

Het doel is, vooral, de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren, te helpen hun algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Daarnaast wordt het tevens gebruikt om gewicht te verliezen en om spiermassa op te bouwen, doordat het een manier is om ongezonde gewoonten te vermijden.

Let op! Er zijn in dit dieet enkele verboden voedingsmiddelen die niet zo schadelijk voor uw gezondheid zijn, zoals peulvruchten.

De belangrijkste voordelen

Lijst-Zumub

Onze voeding en gezondheid verbeteren

De consumptie van vlees, vis, fruit, groenten en zaden levert ons alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven.

We zullen consumeren:

  • Koolhydraten (vooral via de consumptie van fruit en groenten)
  • Vitamines (vooral via de consumptie van fruit en groenten)
  • Eiwitten (vooral van vis, vlees, eieren en zeeproducten)
  • Vetten (van eiwitten, zaden en noten)

Daarnaast verbetert de consumptie van goede vetten de conditie van onze bloedvaten en onze huid, en tevens de hersenfunctie.

Natuurlijke voeding

Het Paleolithische dieet bestaat alléén uit onbewerkte voeding. Dit voorkomt dat we allerlei soorten kunstmatige conserveermiddelen en kleur- en smaakstoffen consumeren. Op deze manier krijgen we veel minder gifstoffen binnen.

Gewichtsverlies

Onderzoek toont aan dat dit dieet kan helpen gewicht te verliezen. Het verminderen van de consumptie van bepaalde soorten koolhydraten (en daardoor het verlagen van het bloedglucosegehalte), bewerkte voeding en kunstmatige suikers, kan helpen de kans op vetopslag te verkleinen.

De consumptie van eiwitten en vezels die dit dieet stimuleert, bevordert een vol gevoel, wat een vermindering van de eetlust tot gevolg heeft.

Het Paleolithische dieet, aangevuld met lichaamsbeweging, versnelt de spijsvertering, dus het kan helpen méér caloriën te verbranden en spiermassa te ontwikkelen, vooral doordat het een dieet is waarin eiwitten één van de belangrijkste bestanddelen zijn.

Ontstekingsremmende effecten

De ontstekingsremmende effecten van enkele van de voedingsmiddelen die typisch zijn voor dit dieet, zullen u helpen uw immuunsysteem te versterken.

Daarnaast verbetert dit dieet de darmflora, waardoor het voor een goede spijsvertering zorgt.

Verbetert uw humeur

Voedsel dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten verzadigt de eetlust. Dit voorkomt dat we voortdurend een hongergevoel ervaren en voorkomt plotselinge stemmingswisselingen.

Wie kan dit dieet volgen?

Bereid een recept-Zumub

Iedereen die een goede voeding belangrijk vindt en denkt dat een dieet zoals dat van onze voorouders het meest correct is, omdat de voedingsindustrie vele voedingsmiddelen heeft uitgevonden die niet als zodanig geklassificeerd kunnen worden.

Er zijn vele beroemdheden die dit dieet volgen, van sporters tot zangers en acteurs. Het is tevens zeer populair onder Cross Training sporters.

Om méér over deze modaliteit te weten te komen, leest u het blog artikel met alles wat u moet weten over Cross Training.

Iets zéér belangrijks dat we in gedachten moeten houden: het Paleolithische dieet is niet voor iedereen geschikt, omdat elke persoon verschillend is en andere doelen heeft.

Bijvoorbeeld: een competitie-wielrenner wil geen vezelrijk dieet met een laag percentage koolhydraten, omdat hij weinig energie voor zijn grote races zou hebben.

Dit is één van de belangrijkste beperkingen van dit dieet. Het maakt het lastig een optimaal energiegehalte te krijgen en te behouden, waardoor het zowel de trainingsprestaties als het herstel ná de training belemmert, omdat de meeste koolhydraten die in dit dieet zijn toegestaan een lage glycemische index hebben.

Of bijvoorbeeld voor een persoon vatbaar voor urinezuur, kan dit dieet schadelijk zijn, doordat vlees, zeeproducten en vis grote hoeveelheden urinezuur bevatten.

In conclusie

Veel van de Paleolithische voorstellen zijn veel méér aan te bevelen dat die van diëten waarin we moderne ongezonde voedingsmiddelen consumeren.

Ik herken dat ons huidige patroon van voedselconsumptie een overdaad aan ongezonde en bewerkte producten bevat, die rijk zijn aan verzadigde en transvetten, met toegevoegde suikers, die vezelarm, geraffineerd en natriumrijk zijn…en dat beïnvloedt onze gezondheid.

Erkennen dat onze manier van eten niet de meest geschikte is en dat alternatieven – zoals het Paleo dieet – noodzakelijk zijn, is een goed teken.

Ontdek wat de beste supplementen voor het Paleo dieet zijn in ons aankomende artikel over dit onderwerp!

Indien u twijfels heeft, aarzel dan niet een reactie te geven.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Pedro Giner

Pedro is graduated in General Nutrition and Sports Nutrition. He works daily to improve the health and fitness of those who ask him for it. And that's what he also intends with every word he writes, to inspire and guide others into a healthier lifestyle.

Check Also

Aumentare massa muscolare

Spiermassa opbouwen: 10 essentiële stappen

In het volgende artikel gaan we een reeks te volgen stappen of factoren beschrijven waarmee ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *