Home / Geen onderdeel van een categorie / NOTEN AAN JE DIEET TOEVOEGEN? MAAR BEVATTEN ZE NIET TEVEEL CALORIEËN?

NOTEN AAN JE DIEET TOEVOEGEN? MAAR BEVATTEN ZE NIET TEVEEL CALORIEËN?

Hoewel velen al denken dat het een mythe is, zijn er nog steeds duizenden mensen die geen noten eten of ze niet waarderen vanwege hun hoge calorieën inhoud per 100 gram. We hebben allemaal mensen gezien die op biscuitjes snacken en nog steeds nee zeggen tegen een handvol pinda’s om gewichtstoename te vermijden.

Echter, up-to-date wetenschappelijk bewijs toont ons dat noten eten mensen niet alleen niet in gewicht doet toenemen, maar dat ze juist kunnen helpen met gewichtsverlies. Een onderzoek van Harvard Nurses heeft aangetoond dat noten consumeren ons energieverbruik in rust met 11% kan verhogen. Dit betekent dat degenen die noten eten meer calorieën kunnen ‘verbranden’ door noten te eten dan door te ademen. Dit kan te danken zijn aan enkele van de voedingsstoffen die in noten aanwezig zijn, zoals arginine of bioflavonoïden, en hun vezel inhoud, hoewel ik erop wil wijzen dat het de inhoud van het gehele voedingsmiddel is dat verantwoordelijk is voor de voordelen ervan. Ik benadruk het belang van deze bevinding in een tijd waarin we voortdurend op zoek zijn naar wonderlijke pillen om die ongewenste kilo’s kwijt te raken.

Maar er is meer. Het is tevens aangetoond dat een handvol noten de groei van tumoren kan vermijden en het niveau van lichaamsontstekingen kan verminderen. Het is gezien dat wanneer je schadelijke vetten eet, zoals dierlijke of bewerkte vetten, lichaamsontstekingen toenemen. Tevens, indien je teveel extra virgin olijfolie consumeert, ondanks dat er geen risico op ontstekingen is, kun je in vet en in extra calorieën toenemen door de arme voedingsstoffen die rijk aan energie zijn; echter, indien je in plaats daarvan noten eet, kun je ontstekingen en vettoename vermijden. Verbazingwekkend, denk je niet? Het is geen verrassing dat de natuur ons krachtige hulpmiddelen levert om langer en beter te leven.

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat elke dag drie handenvol amandelen eten algehele lichaamsontstekingen aanzienlijk vermindert, en dat drie handenvol pistachenoten tevens de arteriële functie kan verbeteren.

Dus, je kunt je vol voelen, ontstekingen verminderen, vezels, vitamines en mineralen binnen krijgen, cholesterol verlagen, allemaal tegelijkertijd, gewoon door enkele noten in je dieet op te nemen. Je kunt dat doen door ze als een middagsnack te eten, door enkele zaden aan je salade toe te voegen, of door pindakaas bij je ontbijt te eten.

Ik moet hieraan toevoegen dat, hoewel pinda’s niet echt noten zijn, maar peulvruchten, ze toch dezelfde voordelen leveren. Bijvoorbeeld, een onderzoek van Harvard heeft aangetoond dat vrouwen die risico lopen op hartaandoeningen en die dagelijks pindakaas eten de helft minder kans hebben op een hartaanval, vergeleken met degenen die geen pindakaas eten vanwege de vetinhoud. Daarom vallen pinda’s binnen het bereik van aanbevelingen voor noten, omdat ze ons vele voordelen leveren en ons algehele welzijn helpen ondersteunen.

Dus indien je nog twijfels had, aarzel niet om noten aan je dieet toe te voegen. Bovendien zijn ze geschikt voor bijna elk dieet, zoals veganistisch, ketogeen, glutenvrij, om in spiermassa toe te nemen en zelfs om vet te verliezen.


Bibliografie

• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19883717/

• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696988/

• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18952211/

• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2683001/

• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20087377/

• Rajaram, S., Connell, K. y Sabaté, J. (2010). Efecto de una dieta rica en

grasas monoinsaturadas enriquecida con almendras sobre marcadores

seleccionados de inflamación: un estudio cruzado, aleatorizado y

controlado. Revista británica de nutrición, 103 (6), 907-912. doi: 10.1017

/ S0007114509992480

• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647416/


Laura Estellé García
@lauraestellenutricion
Voedingsdeskundige gespecialiseerd in veganistische voeding, spijsvertering en sportvoeding.  

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Laura Estellé García

Avatar

Check Also

Intermitterend Vasten: Wat is het en wat zijn de voordelen

Elke dag verschijnen er meer voedingsstrategieën met het doel van gemakkelijker gewichtsverlies, behandeling van chronische ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *