Home / Supplementen / 5 Mythes over eiwitten die nu zijn opgehelderd

5 Mythes over eiwitten die nu zijn opgehelderd

Wat uw doel ook mag zijn, spieren opbouwen en herstellen of uw gezondheid verbeteren, eiwitten spelen een zeer belangrijke rol in uw leven, vooral in voeding.

Het veelgehoorde argument dat eiwitten alléén dienen om uw spieren te vergroten, is niet op waarheid gebaseerd.

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat uw lichaam zónder voldoende eiwitten ernstige gezondheidsproblemen kan krijgen, dus een fit en gezond lichaam zou onmogelijk zijn.

We moeten begrijpen dat eiwitten van fundamenteel belang zijn. Ze leveren de basis waarmee de weefsels van uw lichaam, zoals spierweefsel, hersteld en opgebouwd worden.

Er bestaat veel verwarring over deze geweldige voedingsstof, en daarom zal ik enkele mythes over eiwitten ontmaskeren, zodat er geen twijfels meer zullen zijn.

Top 5 mythes over eiwitten

Eiwitbronnen-Zumub

1. We kunnen alléén uit dierlijke bronnen eiwitten verkrijgen

Dit is niet waar!

Plantaardige eiwitten zijn volledig in staat om onze spiermassa te vergroten. De biologische waarde is misschien wel anders, en soms minder dan die van dierlijke eiwitbronnen, maar ze zijn een zeer optimale keuze.

Onder de plantaardige eiwitbronnen hebben we voornamelijk: peulvruchten, zaden en noten.

We dienen te leren hoe we deze kunnen combineren zodat ze “volledig” zijn en alle aminozuren bevatten die het organisme niet zelf kan aanmaken en die via voeding verkregen moeten worden.

U kunt hier meer lezen over plantaardige eiwitbronnen.

2. Eiwitten zijn voldoende voor het opbouwen van spiermassa

Het is een fout te denken dat we spiermassa kunnen opbouwen indien we alléén eiwitten consumeren.  Het is noodzakelijk onze inname van eiwitten te combineren met koolhydraten en gezonde vetten, en tevens met regelmatige lichaamsbeweging.

Koolhydraten geven u de energie die u nodig heeft om te trainen en vergemakkelijken de opname van voedingsstoffen. Het is belangrijk ze te combineren met de consumptie van eiwitten om de opname van eiwitten te vergemakkelijken.

Vetten zijn tevens een bron van energie en spelen een belangrijke rol in de opname van voedingsstoffen, terwijl ze helpen de lichamelijke gezondheid te behouden, de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en tegelijkertijd de hormoonproductie ondersteunen.

Het is noodzakelijk een dieet te hebben dat evenwichtig is aan álle macrovoedingsstoffen, zodat alle processen van spieropbouw zich efficiënt kunnen ontwikkelen.

3. Eiwitbehoeften zijn voor iedereen hetzelfde

Natuurlijk niet.

Onder andere, variëren ze afhankelijk van de levensfase waarin u zich bevindt en uw niveau van activiteit.

Voor een volwassene ligt de hoeveelheid eiwitten per dag rond de 0,8-1g/kg.

Omdat eiwitten essentieel zijn voor de groei en de ontwikkeling van ons lichaam, zullen ze voor kinderen en voor zwangere vrouwen zelfs nóg belangrijker zijn.

  • Voor kinderen (1-10 jaren) ligt de behoefte tussen 1,0 en 1,2g/kg. Voor baby’s is de behoefte groter.
  • Voor zwangere vrouwen is het complexer, omdat ze haar eiwitinname elk trimester progressief zal moeten verhogen (1e trimester +1,3g, 2e trimester +6,1g en het 3e trimester +10,7g/dag).

Bekijk de tabel om de exacte waarden te ontdekken!

Ten slotte kunnen deze behoeften voor sporters tevens variëren. Ontdek waarom en enkele van de aanbevolen waarden in het artikel over eiwitbehoeften.

4. Duursporters hebben niet méér eiwitten nodig dan mensen die niet trainen

NEE!

Duursporters kunnen extra eiwitten nodig hebben, vooral om het spierweefsel te herstellen dat gedurende de training is beschadigd en om spierpijn en -vermoeidheid te verminderen.

Intensieve duursporttraining resulteert in de uitputting van een aanzienlijke hoeveelheid opgeslagen brandstof (waaronder glycogeen en aminozuren) en tevens beschadigt het spiervezels.

Daarom is de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid (0,8g/kg) mogelijk niet voldoende voor duursporters, maar kan het wél voldoende zijn voor een persoon die niet traint of die zeer weinig beweegt.

De aanbevolen hoeveelheden voor deze sporters variëren gewoonlijk tussen 1 en 1,6 gram per kg lichaamsgewicht (lees het blog artikel).

5. Alle eiwitten zijn hetzelfde

Dit is niet juist!

Een goede manier om ze te onderscheiden, is op basis van de biologische waarde. De biologische waarde meet de efficiëntie waarmee een bepaalde eiwitbron door ons lichaam gebruikt kan worden, en is tevens gerelateerd aan de hoeveelheid/herkomst van de aminozuren van elke bron.

De voedingsmiddelen met een hogere biologische waarde zijn die van dierlijke herkomst (eieren zijn het referentievoedsel, wei-eiwit is de bron met de hoogste biologische waarde), deze bronnen bevatten, meestal, alle aminozuren die we nodig hebben.

Eiwitten van plantaardige herkomst kunnen een hoge biologische waarde bereiken door ze correct te combineren, zodat de excessen van de ene bron de tekorten van de andere bronnen compenseren.

In conclusie

We moeten ons niet obsederen over eiwitten, omdat het een macrovoedingsstof is die we in een evenwichtig dieet moeten opnemen, met meervoudige koolhydraten van lage GI (bij voorkeur, afhankelijk van het doel), eiwitten met een hoge biologische waarde en gezonde vetten.

Met verloop van tijd zijn er vele mythen over eiwitten gecreëerd.

Onlangs is echter bewezen, dat om een actieve spijsvertering en een gezonde lichaamssamenstelling te hebben, een hoeveelheid eiwitten vereist is die passend is voor uw niveau van lichamelijke activiteit en levensfase.

Een van de manieren om eiwitten te consumeren, zuiverder en geconcentreerder en zeer populair onder sporters, is door middel van supplementen. U kunt hier enkele opties bekijken!

Welke andere mythes heeft u gehoord? Deel het in de opmerkingen!

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Pedro Giner

Pedro Giner
Pedro is afgestudeerd in voeding en sportvoeding . Hij werkt dagelijks om de gezondheid en conditie te verbeteren van degenen die hem daarom vragen. En dat is ook wat hij wil bereiken met elk woord dat hij schrijft, om anderen te inspireren en te begeleiden naar een gezondere levensstijl.

Check Also

protein and weight loss

De aanbevolen hoeveelheid eiwitten tijdens het afvallen

Gewicht verliezen is een onderwerp dat altijd de aandacht van mensen opwekt, vooral als het ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *