Aminozuren zijn erg populair in de wereld van voedingssupplementen, vooral binnen de categorie spieropbouw en spierherstel.
Ze nemen deel aan verschillende processen in ons lichaam en zijn van fundamenteel belang om ons lichaam in balans en gezond te houden.
Wist je dat er meer dan 20 aminozuren zijn en dat ze niet allemaal hetzelfde zijn of dezelfde functie hebben?
Lees in dit artikel meer over de aminozuren, waarom we ze nodig hebben, welke functies ze in ons lichaam hebben, wat de hoofdgroepen zijn en welke verschillende aminozuren er zijn.
Wat zijn aminozuren en waarom hebben we ze nodig ?
Aminozuren zijn kleine deeltjes en vormen de fundamentele bouwsteen voor een eiwit.
Daarom zijn ze van fundamenteel belang voor ons lichaam, omdat eiwitten één van de hoofdbestanddelen zijn van de organen en de weefsels van ons lichaam, zoals spierweefsel.
Hoe gevarieerder het voedsel, des te groter is de verscheidenheid aan aminozuren die wordt ingenomen, en in feite zal dit voordelen bieden, zowel voor de voedingstatus als voor de gezondheid.
Producten van dierlijke oorsprong, omdat ze eiwitten met een hoge biologische waarde hebben – iets dat wordt bepaald door de aminozuren -, zijn de beste aminozuurleveranciers, waarbij voedsel zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren worden benadrukt.
Er zijn echter andere bronnen, zoals eiwitten van plantaardige oorsprong, minder compleet (omdat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten) maar die, wanneer geconjugeerd, een hoge biologische waarde kunnen krijgen.
Vindt er hier meer informatie over.
Aminozuren hebben een aantal functies, waarvan de volgenden kunnen worden benadrukt:
De biologische:
- Vormen de structuur van de cellen
- Helpen bij het synthetiseren van hormonen en eiwitten
- Maken de gluconeogenese mogelijk (set van processen waardoor het lichaam glucose produceert) – belangrijk om energie aan het lichaam te geven
- Helpen bij het transport van metabolieten (de moleculen die betrokken zijn bij het proces van de stofwisseling van voedingsstoffen) en ionen
- Hebben enzymactiviteit
- Dragen bij aan immuniteit
Biologische functies beïnvloeden andere functies en zijn vooral belangrijk voor sporters:
- Spierweefselherstel
- Spieropbouw
- Vermindering van vermoeidheid
- Verhoogde concentratie
Meer dan 20 aminozuren zijn momenteel bekend; ze vertonen echter verschillende kenmerken en kunnen worden verdeeld in drie groepen.
Aminozuurgroepen
Er zijn twee grote groepen aminozuren, de essentiële en de niet-essentiële. Ook zijn er nog de conditioneel essentiële aminozuren.
Essentiële aminozuren
Er zijn verschillende typen aminozuren, maar er worden slechts 9 aminozuren als essentieel beschouwd, omdat het niet mogelijk is dat deze door het lichaam zelf worden gesynthetiseerd en daarom moet worden ingenomen via voeding of supplementen.
Dit zijn de negen essentiële aminozuren:
- Histidine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Fenylalanine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine
Naast het delen van de hierboven beschreven functies hebben deze aminozuren nog één of meerdere functies.
Bijvoorbeeld:
- Verbeteren van het humeur, de eetlust en de slaapregulatie, zijn enkele functies van tryptofaan, een natuurlijke voorloper van serotonine (neurotransmitter verantwoordelijk voor de hierboven beschreven functies); Fenylalanine beïnvloedt ook de eetlust.
- Bevorderen de gezondheid van de lever en hebben invloed op het zenuwstelsel, bijvoorbeeld met de hulp van threonine en methionine.
- Versterken de nagels, de huid, het haar en andere weefsels en beschermen tegen cellulaire oxidatie, met de hulp van methionine.
- Ontstekingsremmende en antioxiderende ondersteuning met de hulp van histidine.
Van de essentiële aminozuren kunnen we de aminozuren met vertakte ketens (BCAA’s) – leucine, valine en isoleucine – benadrukken vanwege hun interferentie in de eiwitsynthese en in het onderhoud en de opbouw van spiermassa.
BCAA’s
Ze komen overeen met ongeveer 35% van de essentiële aminozuren en zijn van belang voor het onderhoud van de eiwitten van het lichaam.
De verschillende eigenschappen en voordelen van dit type aminozuren zijn onder andere, de vermindering van de afname van de magere massa bij gewichtsverlies , de optimalisatie van het herstelproces, de verbetering van de eiwitbalans van de spieren en de hulp die ze bieden bij nier- en leverpathologieën.
Wat de sporters betreft, worden de BCAA’s gebruikt vanwege hun anabole effect, het verminderen van de vermoeidheid, het bevorderen van de synthese van spiereiwit en het verbeteren van de fysieke en mentale prestaties.
Van de 3 wordt Leucine als de meest heilzame beschouwd en daarom wordt deze verschillende malen als het belangrijkste aminozuur aangegeven, omdat het belangrijkste voordeel van BCAA’s – de spieropbouw – in wezen wordt toegeschreven aan dit aminozuur.
Dit verklaart waarom de supplementen van BCAA zijn ontworpen in een verhouding van 2: 1: 1 van leucine tot isoleucine en valine.
Niet essentiële aminozuren
De naam kan verwarrend werken.
Het is niet omdat ze niet essentieel zijn dat we ze niet nodig hebben.
Ze zijn ook van fundamenteel belang voor de goede werking van ons lichaam. Ons lichaam kan ze echter synthetiseren, het is niet noodzakelijk dat ze worden geconsumeerd door middel van voeding of supplementen, het tegenovergestelde van wat waar is voor de essentiële aminozuren.
Niet essentiële aminozuren zijn:
- Alanine
- Glutaminezuur
- Asparaginezuur
- Asparagine
- Arginine
- Glutamine
- Glycine
- Cysteine
- Proline
- Serine
- Tyrosine
Enkele van deze aminozuren kunnen in sommige situaties echter ook essentieel worden, dus worden ze “conditioneel essentiële aminozuren” genoemd.
Daarom worden vaak alleen de eerste vier als niet essentieel beschouwd.
Conditioneel essentiële aminozuren
Wanneer worden niet-essentiële aminozuren essentieel?
In situaties van ziekte en stress, kan de synthese van sommige aminozuren die het organisme gewoonlijk synthetiseert, in gevaar worden gebracht en, in dit geval, is het noodzakelijk dat deze aminozuren ingenomen worden (zoals bij de essentiële). Voorbeelden van conditioneel essentiële aminozuren:
- Arginine
- Cysteine
- Glutamine
- Tyrosine
- Glycine
- Proline
- Serine
Binnen deze aminozuren moeten we Arginine en Glutamine onder de aandacht brengen. Ze zijn behoorlijk populair in de wereld van de supplementen – ontdek waarom!
Arginine en Glutamine
Arginine en arginine-supplementen worden veel gebruikt, vooral in Bodybuilding, omdat de het stikstofoxidegehalte beïnvloeden.
Wat is het resultaat? Ze ontspannen en zorgen voor een betere afgave van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren, iets dat je zal helpen intense pumps te krijgen.
Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in ons lichaam, wiens reserves echter uitgeput raken tijdens het beoefenen van fysieke activiteit, dus is het essentieel om ze aan te vullen.
We benadrukken zijn belangrijkste functies:
- Versterkt het immuunsysteem
- Herstelt het spierweefsel
- Bestrijdt katabolisme (spierafbraak)
- Bevordert anabolisme (spieropbouw)
Meer informatie over glutamine en enkele productsuggesties vind je hier.
Afsluitende notitie:
Kortom, alle aminozuren zijn belangrijk voor de juiste werking van het lichaam en de optimalisatie van de gezondheid en het welzijn.
Voor atleten zijn de aminozuren met vertakte keten (BCAA’s) van het grootste belang, gezien hun nauwe relatie met de eiwitsynthese, en bovendien kunnen ze ook als supplement worden ingenomen.
Glutamine en arginine zijn ook erg populair in de wereld van de supplementen.
Sommige van de andere genoemde aminozuren zijn te vinden als enkelvoudig supplement of kunnen worden gebruikt om andere formules te verrijken, zoals pre-workout en post-workout formules .
Aan deze lijst met aminozuren kunnen anderen worden toegevoegd, zoals Taurine (afgeleid van cysteïne), Citrulline (dat is gemaakt van het aminozuur Argine) en Ornithine.
In Zumub kun je de enkelvoudige supplementen of formules waarin ze zijn opgenomen raadplegen. Bekijk het aanbod hier.