Home / Geen onderdeel van een categorie / Intermitterend Vasten: Wat is het en wat zijn de voordelen

Intermitterend Vasten: Wat is het en wat zijn de voordelen

Elke dag verschijnen er meer voedingsstrategieën met het doel van gemakkelijker gewichtsverlies, behandeling van chronische degeneratieve ziekten, of de sportprestaties verbeteren, via controle van voedingsinname. Een van de meest recente en populaire is intermitterend vasten, dat bestaat uit een gehele of gedeeltelijke beperking van energie-inname op weekdagen of perioden van de dag. Deze methode wordt al honderden jaren gebruikt, dit is vooral te wijten aan religieuze overtuigingen zoals Ramadan, en is niet gecreëerd voor het doel van gewichtsverlies.

Intermitterend vasten wordt altijd op dezelfde manier gedaan?

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende protocollen die kunnen variëren van vasten gedurende perioden van de dag of complete dagen gedurende de week, er zijn protocollen die 8 tot 24 uren vasten aanbevelen, afhankelijk van de individuele capaciteit van de persoon die ze uitvoert, zonder aanzienlijke verschillen in de resultaten, aangezien de totale energiewaarde van het dagelijks gegeten voedsel deze zal bepalen.

Meest voorkomende protocoltypes

Vasten / eet periodeTijd van vastenEet periode
12-16/ 6-812-16 uren6-8 uren
5-22 dagen (48 uren)5 dagen
Eet-Stop-Eet24 uren6 dagen

Het vasten protocol dat een eetperiode van 6 tot 8 uren toestaat is het protocol dat het meest geschikt is voor beginners, omdat het gewoonlijk lunch/snack/diner maaltijden toestaat, en omdat de langste vasten periode ’s nachts is, waardoor eetlustbeheersing wordt vergemakkelijkt.

Wat zullen de mogelijke verbeteringen in mijn gezondheid zijn als ik vast?

Onderzoeken tonen de gunstige associatie aan met verbeteringen in de darmflora, slaap-waakritme, glucosestofwisseling, cardiovasculaire gezondheid, en behoud van spiermassa. Echter, het is belangrijk om op te merken dat deze onderzoeken werden uitgevoerd gedurende korte perioden, en het is niet veilig om het effect ervan op de lange termijn al te overwegen. Meer onderzoeken zijn nog nodig om zeker te weten wat de mogelijke voordelen van deze voedingsstrategie zijn.

Is intermitterend vasten de beste gewichtsverlies methode?

Intermitterend vasten wordt veel besproken omdat wordt aangenomen dat het meer gewichtsverlies oplevert. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat de enige methode die gewichtsverlies garandeert, een energietekort is. Intermitterend vasten kan alleen bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies indien wordt gezorgd voor minder voedselinname gedurende de gehele dag.

Gewichtsverlies komt veel van gedragsveranderingen (dieet, fysieke activiteit). De methode die we gebruiken om het energietekort te bereiken dat noodzakelijk is voor dit doel, kan variëren afhankelijk van de individuele levensstijl, het is nagenoeg gelijk aan het niveau van de resultaten, inname van de dagelijkse noodzakelijke calorieën met een interval van 3, 8, 16, 18, 24 uren.

Deze strategie kan geweldig zijn voor mensen die er al aan gewend zijn om lange perioden van de dag door te brengen zonder eetlust. Echter, het is niet aanbevolen voor alle personen, zoals zwangere vrouwen of diabetici.

Iedereen kan en zou zijn dieet moeten aanpassen aan zijn/haar levensstijl en doel, samen met de hulp van een voedingsdeskundige. Intermitterend vasten kan een haalbare strategie zijn naast alle andere bestaande. Voedselconsistentie en training zouden altijd de sleutel moeten zijn voor het bereiken van een gezondere levensstijl, welke methode je ook gebruikt.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Silvia Coelho

Silvia Coelho
Licenciada em Dietética e Nutrição com especialização em Nutrição Desportiva, exerce a sua atividade laboral essencialmente em ginásios e centros de treino personalizado. Tem larga experiência no acompanhamento de atletas de elite e recreativos de todas as faixas etárias. Nome profissional e o n° da cédula: Sílvia Costa Coelho 3756N

Check Also

Tips voor sneller herstel na de training

Indien we onze prestaties en onze resultaten willen optimaliseren, dan is de herstelfase na de ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *