Home / Voeding / Hoe lezen we labels?

Hoe lezen we labels?

Het label is een zeer belangrijk onderdeel van verpakte producten. Het doet dienst als het ‘identiteitskaartje’ van het product. Helaas wordt het vaak genegeerd op het moment van aankoop. Behalve dat het voedingsinformatie biedt (lijst met ingrediënten en voedselverklaring), toont het label ook de details over voorbereiding en bewaring, vervaldatum, hoeveelheden en de verantwoordelijkheid van het bedrijf.

Met de inwerkingtreding van EU-richtlijn nr. 1169/2001 hebben de regels van het etiketteren van voedsel verschillende veranderingen ondergaan, vooral met betrekking tot de verplichte indicatie van de aanwezigheid van allergene stoffen in het eten.

 

03_labels

 

LIJST INGREDIENTEN

Laten we beginnen met het bekijken van het aantal ingrediënten en de volgorde ervan in de lijst. Dat is een van de belangrijkste onderdelen van het label. Op deze lijst worden de ingrediënten getoond in afnemende mate van gewicht.

Ook de formule op het moment van productie wordt getoond. Het eerst vermelde ingrediënt wordt het meest aangetroffen in het product. Als de lijst langer is, betekent dit dat het minder natuurlijke en meer verwerkte ingrediënten bevat.

Daarna moeten we de kwaliteit van de ingrediënten bekijken. Er zijn verschillende ingrediënten die aan het product toegevoegd worden om smaak, textuur, kleur en preservatie te verbeteren. Deze ingrediënten tonen de naam van de toevoegingsmiddelen, die natuurlijk of synthetisch kunnen zijn. Gewoonlijk staan ze op het label met hun wetenschappelijke naam of de toevoeging ‘E’, gevolgd door een nummer.

 

VOEDINGSTABEL

Dit is het gedeelte van het label dat we meer nauwkeurig moeten lezen, omdat het alle informatie biedt die je nodig hebt voor de opbouw van een juist dieet dat je zal helpen je fitness doelen te bereiken.

  • Energiewaarde (uitgedrukt in kilocalorieën – Kcal en Kilojoules)
  • Macrovoedingsstoffen (eiwitten, lipiden en koolhydraten)
  • Microvoedingsstoffen (vitaminen en mineralen)
  • Vezels

Al deze hoeveelheden worden berekend met 100 gr of 100 ml van het product en niet noodzakelijkerwijs met porties vastgesteld door de fabrikant.

Daarom dient dit tabel als gids voor de selectie van het product. Voor meer nauwkeurige informatie is het echter belangrijk om de waarden opnieuw te berekenen volgens de hoeveelheden die werkelijk geconsumeerd worden – vooral wanneer je het product in je dieet en fitnessprogramma integreert.
03_100-whey-1kg_info_lrg 03_whey-sachet_info_lrg

 

WAAR MOET REKENING MEE WORDEN GEHOUDEN BIJ DE BEREKENINGEN?

Energiewaarde wordt berekend door de content van elke voedingsstof te berekenen. Bijvoorbeeld: 1 gram eiwit of koolhydraten biedt 4 Kcal, terwijl 1 gram lipiden 9 Kcal biedt.

De inhoud van lipiden (vetten) omvat de hoeveelheid fosfolipiden, vetzuren, monosacchariden (glucose) en polysachariden (zetmeel). De aparte aanbieding van deze waarden is belangrijk voor bijvoorbeeld diabetici, omdat zij hun suikerconsumptie moeten verlagen om hun bloedglucosehalte beter te kunnen controleren.

In het algemeen moeten wij allen bezorgd zijn over de hoeveelheid suiker die we consumeren en moeten we proberen voedsel te vermijden met een hoge hoeveelheid ingrediënten waarvan de naam eindigt op ‘ose’, zoals glucose, maltose en fructose.

De inhoud van vitaminen en mineralen wordt alleen getoond als het een waarde heeft die hoger of gelijk is aan de waarde zoals getoond in de Bijlage XIII van de EU Richtlijnen nr. 1116/2011. Een van de meest belangrijke voedingsgegevens die in deze verklaring staan is de hoeveelheid zout (berekend als de hoeveelheid natrium in het voedsel x 1,5), omdat te veel zout eten implicaties kan hebben voor de regulering van de bloeddruk.

De vezelinhoud wordt gewoonlijk afgescheiden van de hoeveelheid koolhydraten, waaronder koolhydraten die niet door de dunne darm worden opgenomen. Als je vezelrijk voedsel wilt consumeren, moet je op deze getallen letten. Vezels helpen ook de opname van glucose en cholesterol in de dunne darm verminderen door het legen van de darmen te bevorderen en de groei en werking van de darmbacteriën te stimuleren.

In het kort, probeer voedsel te kopen dat het volgende bevat:

  • Korte lijst met ingrediënten (er zijn broodjes te koop die wel meer dan 20 ingrediënten bevatten)
  • Lage hoeveelheid suikers en vetten
  • Lage hoeveelheid suikers en vettengher fiber content

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Ana Sofia Guerra

Ana Guerra has a degree in Nutrition, Food Engineering and Nutritional Sciences at the Higher Institute of Health Sciences Egas Moniz. Currently Ana is working as clinical nutrition. She also writes for the press and is a nutrition consultant.

Check Also

Aumentare massa muscolare

Spiermassa opbouwen: 10 essentiële stappen

In het volgende artikel gaan we een reeks te volgen stappen of factoren beschrijven waarmee ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *