Home / Voeding / Geniet van de feestdagen maar blijf gezond

Geniet van de feestdagen maar blijf gezond

Kerst

De kerst komt eraan en naast de kerstdecoraties en het socialiseren met familie en vrienden, zijn er tevens de lekkernijen en de kerstgerechten. Het is hetzelfde als zeggen: de kilocalorieën, de suiker en het vet komt eraan, maar…maak u geen zorgen, zo hoeft het niet te zijn.

Dit jaar kan anders zijn, volg gewoon de adviezen die we u hier zullen geven, zodat u van de feestdagen kunt genieten en toch gezond kunt blijven.

Hier zal ik u enkele tips geven voor de dagen voorafgaand aan de kerst, voor de kerstdagen en voor de dagen daarna, zodat u gezonde feestdagen kunt hebben!

De dagen voorafgaand aan Kerst

vóór de Kerst

 

In de dagen voorafgaand aan Kerst neemt het sociale leven al toe. Er zijn diners met vrienden, collega’s, sportmaatjes, mensen beginnen recepten te bereiden en te proberen, dus er kunnen veel verleidingen zijn.

Het is fundamenteel om gedurende deze fase gefocust te blijven.

Bekijk enkele tips die u kunnen helpen.

Beoefen regelmatig lichaamsbeweging

Regelmatige fysieke activiteit behouden zal u helpen een goed serotoninegehalte te behouden, waardoor het helpt de eetlust te beheersen en overmaat te voorkomen, wat vooral belangrijk is om de lekkernijen te helpen weerstaan, die een verleiding zijn en die gedurende deze tijd verkrijgbaar zijn.

Maar waarom is het belangrijk een goed serotoninegehalte te behouden?

Serotonine is een neurotransmitter die ons lichaam op verschillende niveaus beïnvloedt. Het is bekend dat het helpt het humeur te reguleren, maar het beïnvloedt tevens de eetlust (een afname van het serotoninegehalte kan leiden tot een toename van de eetlust).

Neem voldoende groenten en fruit in uw dagelijkse routine op

Groenten en fruit zijn goede leveranciers van vitamines, mineralen, water en vooral van vezels.

Vezels zullen helpen de opname van vetten en suikers te verminderen, die u gedurende deze periode mogelijk consumeert. Ze helpen tevens het suikerniveaus te beheersen (vooral oplosbare vezels, zoals haver).

Vezels zullen u tevens gedurende langere tijd een vol gevoel geven, iets wat goed is om de eetlust te beheersen.

Ontdek enkele tips om uw eetlust te beheersen in dit artikel.

Zoek enkele gezonde recepten

Kies voor de feestdagen nagerechten die rijk zijn aan fruit, noten en volkoren melen. Hoe méér natuurlijke ingrediënten (met weinig of geen inhoud aan suikers en gehydrogeneerde vetten), hoe gezonder de maaltijd.

Bereken de juiste hoeveelheid om van elk recept te bereiden, om overschotten te voorkomen

Volg de recepten en vervang bijvoorbeeld enkele ingrediënten.

Bijvoorbeeld: in plaats van suiker Stevia gebruiken is een goed begin.

Vermijd overmatige consumptie van zoetigheid en eet het alléén bij speciale gelegenheden

Gedurende de feestdagen zijn voedingsmiddelen die uw dieet in gevaar kunnen brengen gemakkelijker verkrijgbaar. U moet uzelf niet voortdurend alles ontzeggen, en daarom in de periode voorafgaand aan Kerst proberen alles te weerstaan, alléén maar zodat u op Kerstdag een uitzondering kunt maken.

Beheers uzelf op Kerstdiners van het werk of met vrienden

Voor Kerstdiners van het werk of met vrienden, is mijn tip: probeer uw bord als volgt te organiseren:

  • ½ van het bord voor verschillende groenten (geroerbakt, gekookt of salade)
  • ¼ van het bord voor koolhydraten (aardappelen, pasta of rijst)
  • ¼ van het bord voor eiwitten (vis, vlees, eieren of vegetarische optie)
  • 1 nagerecht, bij voorkeur met fruit (u kunt deze stap altijd overslaan)

Door deze verdeling te maken, zelfs indien het menu bijvoorbeeld uit vleesbroodjes met frietjes bestaat, beperkt u de hoeveelheid, maar geeft u niets op.

Bewustere keuzes leiden tot betere resultaten.

Op Kerstavond en Kerstdag

gedurende de Kerst 

Ga voor traditioneel

De kabeljouwschotel met spruitjes en aardappelen, gebruikelijk in landen zoals Portugal, of kalkoen uit de oven met geroerbakte kool of groenten, zijn enkele opties.

U kunt hier een alternatief kalkoenrecept vinden.

Deel en sla geen maaltijden over

Het is belangrijk een maaltijdroutine te behouden.

Sla geen maaltijden, zoals het ontbijt, over. Het is essentieel dat u een goed ontbijt blijft eten –deze maaltijd overslaan, denkend dat de lunch voldoende zal zijn, zal resulteren in het eten van méér calorieën tijdens de lunch (hetzelfde gebeurt met het diner, indien u van tevoren geen tussendoortje eet).

Vermijd voortdurend snacken van alles wat op tafel staat

Eet alléén bij de maaltijden.

Een van de grootste fouten is snacken gedurende de dag en bij verschillende maaltijden. Doe het niet, want zonder het te beseffen, zult u uiteindelijk meestal een grotere hoeveelheid calorieën binnenkrijgen dan wat u met een gecontroleerde en tijdige maaltijd geconsumeerd zou hebben.

Geniet van typische voeding

Er zijn typische voedingsmiddelen van deze tijd van het jaar die zeer gezond zijn.

In landen zoals Portugal zijn noten een voorbeeld van zo’n voedingsmiddel. Consumeer ze, want dit zal een manier zijn om u in de Kerststemming te houden en tegelijkertijd gezond te blijven.

Eet bijvoorbeeld noten tussen de lunch en het diner in, omdat ze een goede bron van vetten (omega-6) en van vezels zijn, waardoor ze helpen u een vol gevoel te geven.

Matig de consumptie van zoetigheid

Indien u verschillende nagerechten tot uw beschikking heeft, kies dan alléén de 2 die u echt niet wilt missen. De consumptie van suiker matigen zal helpen de eetlust te beheersen, en uw calorieëninname te verminderen.

Ga naar buiten voor een wandeling

Breng na de lunch tijd met uw familie door en ga naar buiten voor een wandeling.

Door naar buiten te gaan bent u in beweging, zodat u méér energie zult verbruiken en het spijsverteringsproces zult vergemakkelijken. En op deze manier zult u niet gebombardeerd worden met de visuele stimulus van voedsel – indien u het niet ziet, zult u het niet eten.

Drink veel water

Water is de beste manier om uzelf te hydrateren, maar in tijden van festiviteiten bestaat de neiging het te negeren en het te vervangen door alcohol of sap.

De dagen ná de Kerst

na de Kerst

 

Er zijn enkele eenvoudige dingen die u vlak na de Kerst kunt doen, om excessen gedurende deze periode te voorkomen en om snel weer naar uw routine terug te keren.

  • Laat u niet verleiden door de restjes, maar deel ze met de hele familie of doneer ze aan iemand in nood.
  • Keer terug naar uw voedingsroutine, inclusief veel groenten.
  • Drink 2 tot 3 liters water. Veel water drinken zal het lichaam helpen excessen te ontgiften.
  • Beoefen vaker lichaamsbeweging, ga voor intensieve oefeningen die de vetverbranding en het verbruik van energiereserves bevorderen.

Waarom zou u geen HIIT-training doen? Ontdek er hier meer over.

Geniet van deze periode door de principes van een gezond en evenwichtig dieet te volgen, ontzeg uzelf niet voortdurend alles, maar beheers uzelf.

Kerst is een viering, maar focus niet alléén op eten…er is veel méér om van te genieten, zoals socialiseren, tijd met familie en vrienden doorbrengen, decoraties, het comfort van thuis.

Dit zijn slechts enkele tips die u kunnen helpen sommige excessen te vermijden, om gezond te blijven, maar tegelijkertijd van de feestdagen te genieten.

Wat zijn uw trucs? Deel ze in de reacties!

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Liliana Silvestre

Liliana Silvestre
Liliana Silvestre is een voedingsdeskundige met een diploma van ESSLEI in voedingsleer. Ze heeft professionele ervaring op verschillende gebieden van voeding en een passie voor gezond koken. Haar doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen hun levensstijl te veranderen en gezonde gewoonten aan te nemen.

Check Also

weight loss mistakes

De meest voorkomende fouten tijdens het afvallen

Elke dag heb ik, op kantoor, contact met verschillende soorten mensen, die meestal een gemeenschappelijk ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *