Home / Voeding / Bodybuilding dieet en voeding: wat eet een bodybuilder?

Bodybuilding dieet en voeding: wat eet een bodybuilder?

Een bodybuilder wordt niet alleen in de sportschool gevormd, met intensieve oefeningen om maximaal vet te verbranden, vezels te beschadigen en spiermassa op te bouwen, maar wordt tevens gevormd in de keuken, het geheim van een ware bodybuilder, de plaats waar hij gedurende de dag een groot deel van zijn tijd zal moeten doorbrengen.

Indien u alléén naar de sportschool gaat, zelfs met het beste programma ter wereld, maar u uw dieet niet goed heeft ontworpen en aan uw doel heeft aangepast, zal het nooit mogelijk zijn te groeien en een authentieke bodybuilder te worden.

Mijn advies is de percentages 60% voeding, 30% training en 10% rust te volgen.

Ontdek wat onmisbare voedingsmiddelen zijn die niet kunnen ontbreken in de keuken van een bodybuilder!

De beste voeding voor een bodybuilder

Om gezond te blijven, moeten we een dieet eten dat evenwichtig is aan verschillende macrovoedingsstoffen.

De doelen en behoeften van elke persoon variëren, en de percentages die van elke macrovoedingsstof geconsumeerd dienen te worden, variëren ook.

Voor sporters, in het bijzonder voor bodybuilders, is dit hetzelfde. Onafhankelijk van de hoeveelheden, is elke macrovoedingsstof belangrijk.

Eiwitten

Eiwit is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor ons lichaam, omdat een groot deel van ons lichaam uit eiwitten bestaat. Ze zijn essentieel om:

 • Spieren op te bouwen
 • Te herstellen en spierweefsel te repareren (vooral ná de training)
 • Spiermassa te behouden
 • Spiervermoeidheid te verminderen
 • Een vol gevoel te geven

Ze kunnen uit een normaal dieet of uit supplementen worden verkregen. Bekijk het aanbod van eiwit supplementen bij Zumub.

Indien u niet weet wat het beste eiwit voor u is, bekijk dan hier onze tips om u te helpen de beste optie te kiezen.

Koolhydraten

Essentieel voor verschillende lichaamsfuncties:

 • De belangrijkste energiebron voor ons lichaam (werkt als brandstof voor fysieke activiteit)
 • Helpt voedingsstoffen te verteren en op te nemen
 • Helpt een gezonde functie van de hersenen en het zenuwstelsel te behouden
 • Reguleert de lichaamstemperatuur

Een van de bronnen om koolhydraten te verkrijgen, zijn supplementen. Bekijk de opties bij Zumub!

Vetten

Deze macrovoedingsstof, ondanks dat deze vaak wordt gevreesd, is van fundamenteel belang. De truc is de beste opties te kiezen (zoals meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten).

Ze zijn belangrijk om:

 • Energie aan ons lichaam te geven
 • De productie van hormonen te ondersteunen
 • Te helpen voedingsstoffen op te nemen
 • De cardiovasculaire gezondheid te bevorderen

Voorbeelden van onmisbare voedingsmiddelen in de keuken van een bodybuilder

Eieren

Eieren-Zumub

Eieren (vooral hele eieren) zijn een van de meest volledige eiwitbronnen.

De kwaliteit van ei-eiwit is indrukwekkend.

Ze zijn een geweldige bondgenoot voor het opbouwen en behouden van spiermassa.

Ze bevatten alle essentiële aminozuren en het is een eiwit van hoge biologische waarde. Ze hebben een grote verteerbaarheid en tevens een zeer hoog percentage (94%) van gebruik (opname van aminozuren) door ons lichaam.

Om dit onderwerp beter te begrijpen, lees het blog artikel waarin verschillende eiwitbronnen worden vergeleken.

Eiwitten worden veel gebruikt door sporters.

Het moet uitgelegd worden dat eiwit natuurlijk eiwitten bevat, maar dat het niet zo goed is als het drinken van eigeel en eiwit samen gemengd, zowel wat betreft smaak als wat betreft voedingsstoffen.

In het blog artikel over mythes en waarheden over eieren kunt u interessante feiten ontdekken!

Maar u heeft tevens de optie van supplementen: Ontdek de verschillende opties voor ei-eiwitten bij Zumub.

Kip- en kalkoenfilet

Kalkoenfilet-Zumub

Hoogwaardige eiwitten, gevens ons vitamines en mineralen, naast andere grondstoffen, zoals creatine (vooral aanwezig in rood vlees). Deze zijn belangrijk om uw maximale kracht te vergroten en te behouden, en om spiervermoeidheid te verminderen, en daardoor helpen ze u van fysieke inspanning te herstellen.

Wit vlees, zoals kip- en kalkoenfilet, bevat weinig vet (zonder de huid) en een hoger percentage enkelvoudig onverzadigde dan verzadigde vetten.

In tegenstelling tot rood vlees, dat méér vetten bevat en u niet te vaak dient te eten. Maar het dient opgemerkt te worden dat rood vlees veel ijzer, fosfor, magnesium en zink bevat.

De kwaliteit van de eiwitten van rood vlees is iets hoger dan de kwaliteit van eiwitten van wit vlees.

Om hoogwaardige eiwitten van vlees op een neutrale manier te consumeren zónder de nadelen van vlees, kunt u altijd een rundereiwit supplement kiezen.

Zalm

Zalm-Zumub

Zalm is een andere belangrijke eiwitbron met een grote inhoud aan omega-3 vetzuren, die helpen een optimale gezondheid te behouden.

Het is perfect voor het verlagen van slecht cholesterol, heeft anti-oxidanten eigenschappen, bevordert het immuunsysteem, helpt de bloeddruk te reguleren en ondersteunt gewichtsverlies. Het is tevens een bron van creatine!

Geklassificeerd als een van de gezondste voedingsmiddelen, zijn de gemakkelijk opneembare eiwitten ideaal voor sporters die hoogwaardige eiwitten nodig hebben.

Het is zeer gemakkelijk te bereiden, grillen of stomen is ideaal.

Peulvruchten

Peulvruchten-zumub

Peulvruchten (sojabonen, rode of witte bonen, kikkererwten of linzen) zijn rijke eiwitbronnen.

Ze zijn zeer populair onder bodybuilders, omdat ze verschillende voedingsstoffen combineren, zoals eiwitten, lage glycemische index koolhydraten (deze houden het bloedsuikergehalte stabieler) en vezels.

Ze zijn ideaal om ‘s avonds te consumeren, omdat de vertering langzaam en geleidelijk is.

Daarnaast helpen vezels de insulinegevoeligheid te verbeteren, een anabolisch hormoon verantwoordelijk voor het transporteren van belangrijke voedingsstoffen naar de spieren, wat de toename van spiermassa kan bevorderen. Het helpt tevens de bloed glycemische index te beheersen.

(De glycemische index is de referentie van de snelheid waarop voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten het bloedglucosegehalte verhogen).

Complexe koolhydraten

Haver-Zumub

Complexe (meervoudige) koolhydraten doen er langer over door het lichaam te worden opgenomen, wat resulteert in een geleidelijke afgifte van energie.

Sommige van dit soort koolhydraten hebben een lage glycemische index, zoals zoete aardappel en haver.

Haver is een van de meest volledige voedingsmiddelen voor het opbouwen van spiermassa, doordat het rijk is aan eiwitten, koolhydraten, vezels en gezonde vetten, zoals omega-6.

Wat betreft zoete aardappel, dit is een complexe koolhydraat en bevat eiwitten, weinig caloriën en is zeer voedzaam.

Het is ideaal om in recepten voor het avondeten te bereiden, omdat de opname langzaam is.

Groenten en fruit

Groenten en fruit-Zumub

Indien u alléén eiwitten en koolhydraten in uw dieet consumeert, dan zult u uiteindelijk een tekort aan vitamines en mineralen in uw lichaam krijgen, dus groenten en fruit dienen niet te ontbreken in de provisiekast van een bodybuilder.

Deze voedingsmiddelen helpen uitdroging te bestrijden en een gezond immuunsysteem te behouden.

Dus indien u ze meestal niet consumeert en ze nu begint te eten, dan zult u een grote verandering opmerken, doordat u méér vitaliteit en energie in uw trainingen krijgt, en u zult uw spiergroei verbeteren.

Enkele opties zijn: broccoli, paprika, rode biet, knoflook, asperges, rucula, tomaten, wortelen, aardbeien en ananas. Er zijn er veel méér, maar deze lijst kan niet in uw voorraadkast ontbreken.

Gezonde extra’s

U kunt voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegen, zoals koude thee, light jam, pure chocolade (vanaf 85%), tomatensaus zonder toegevoegde suikers, specerijen zoals knoflookpoeder, spaghettikruiden etc…

Onthoud

Elke persoon weet wat zijn lichaam nodig heeft, omdat er vele voedingsmiddelen op deze lijst kunnen staan die uw lichaam niet tolereert of die u niet lekker vindt.

Mensen die niet van sommige van deze voedingsmiddelen houden, kunnen manieren onderzoeken om deze te bereiden of specerijen toevoegen om de smaak iets te veranderen zodat ze ze wél kunnen consumeren.  Daarnaast kunnen ze altijd naar andere alternatieve opties zoeken.

Supplementen kunnen altijd helpen, omdat ze naast effectief te zijn, meestal een goede smaak hebben.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Pedro Giner

Pedro is graduated in General Nutrition and Sports Nutrition. He works daily to improve the health and fitness of those who ask him for it. And that's what he also intends with every word he writes, to inspire and guide others into a healthier lifestyle.

Check Also

Aumentare massa muscolare

Spiermassa opbouwen: 10 essentiële stappen

In het volgende artikel gaan we een reeks te volgen stappen of factoren beschrijven waarmee ...

One comment

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *