Home / Voeding / De meest voorkomende fouten tijdens het afvallen

De meest voorkomende fouten tijdens het afvallen

Elke dag heb ik, op kantoor, contact met verschillende soorten mensen, die meestal een gemeenschappelijk wens hebben: “gewicht verliezen.”

Afvallen is niet eenvoudig maar de formule is bekend:

Meer energie verbruiken dan consumeren, waardoor er een calorietekort ontstaat, en daardoor gunstige voorwaarden voor vetverbranding en gewichtsverlies.

Maar de manier waarop dit tekort wordt gecreëerd en hoe elk individu erop reageert, is iets dat veel complexer is.

Daarom moet afvallen goed gepland worden en, zoals bij alles in het leven, moet je consequent zijn –  en dit is wat het succes om je doel te bereiken of het falen zal bepalen.

In dit artikel ga ik een aantal van de belangrijkste fouten opnoemen die men tijdens het afvallen maakt, om je te helpen bij wat je misschien verkeerd doet en wat je moet vermijden.

De 5 meest voorkomende fouten tijdens het afvallen:

Een overdreven vermindering  van de koolhydraten

koolhydraten

In de geschiedenis over voeding hebben we altijd een “boosdoener in de diëten”.

In het verleden werden vetten gezien als schadelijk voor de gezondheid en niet goed voor gewichtsverlies, tegenwoordig dragen de koolhydraten deze last.

Koolhydraten, wanneer in hoge mate geconsumeerd, kunnen de ophoping van vet in ons lichaam verhogen, en dit willen we voorkomen tijdens het afvallen.

Als je de koolhydraten echter plotseling en in grote hoeveelheden vermindert, kan dit schadelijk voor je zijn, omdat dit jouw fysieke prestaties, lichaamssamenstelling en gezondheid nadelig kan beïnvloeden.

Symptomen zoals zwakte, stemmingswisselingen, hormonale ontregeling en stagnatie in gewicht zijn heel gebruikelijk bij een te grote vermindering in de consumptie van deze macrovoedingsstof.

De waarheid is dat wanneer het aantal calorieën van het dieet gelijk blijven en de hoeveelheid eiwitten goed worden  berekend, low carb diëten, vooral op de lange termijn, niet langer effectief zijn bij gewichtsverlies.

Vooral wanneer we praten over lichaamsbeweging (zoals oefeningen voor spieruithoudingsvermogen), spelen koolhydraten een fundamentele rol in ons lichaam, dus het  verminderen van hun consumptie kan een goede optie zijn om af te vallen, maar het volledig uit de voeding verwijderen kan schadelijk zijn.  Volgens de studie van de  “International Society of Sports Nutrition position stand: nutrient timing”:

“verhoogt de consumptie van  koolhydraten, alleen of samen met eiwitten, tijdens de weerstandsoefeningen, de spierglycogeenvoorraad, vermindert de spierbeschadiging en vergemakkelijkt  acute en chronische trainingsaanpassingen.”

Opgemerkt moet worden dat koolhydraten ook verantwoordelijk zijn voor het vergemakkelijken van het proces van de opname van de voedingsstoffen – dus wanneer hun consumptie wordt gecombineerd met eiwitconsumptie, zullen ze hun opname bevorderen (we leggen de nadruk hier op de eiwitten vanwege de invloed die deze hebben  op de opbouw  en het onderhoud van magere massa).

Wat betreft de koolhydrtaten, is het de kunst om de beste keuzes te maken  tijdens dit proces: complexe koolhydraten  met lage glycemische  waarden  (er zijn uitzonderingen,  zoals bij de post workout).  

Maaltijden overslaan en stoppen met eten gedurende de dag

maaltijd voorbereiding

Vaak geloven mensen dat het overslaan van maaltijden en niet eten synoniem is aan afvallen.

De waarheid is dat voor diegenen die dit profiel niet hebben, deze strategie schadelijk kan zijn, want het leidt tot meer honger, eetaanvallen  en een calorische compensatie bij de volgende maaltijd.

Het belangrijkste in het proces van gewichtsverlies is  de kwantiteit en de kwaliteit van het  voedsel gedurende de dag, het aantal maaltijden is minder relevant in het proces, dus het is belangrijk om je gewoonten en de signalen van je lichaam te respecteren.

Het overdrijven van cardio-oefeningen

op de loopband

Het komt vaak voor dat mensen die willen afvallen uren en uren op de loopband doorbrengen.

Het verhogen van cardio-oefeningen kan een goede strategie zijn om het energieverbruik te vermeerderen en kan positief zijn voor het verbranden van  lichaamsvet.

Het probleem is dat er, naast vetverlies, gewoonlijk  ook magere massa verloren gaat, en  te veel cardio-oefeningen kunnen dit proces versnellen.

Het behouden van de magere massa is erg belangrijk, zowel in esthetische zin als om verzakking te voorkomen en omdat het de  spierdefinitie verbetert, en ook zorgt voor een goed metabolisch functioneren.

Niet trainen met gewichten (uithoudingsvermogen)

trainen met gewichten

Dit is een veel voorkomende fout bij het afvallen.

Het vermijden van krachttraining kan zeer schadelijk zijn voor het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Zoals ik al eerder zei, heeft  de vetvrije massa een sleutelrol bij het goed functioneren van ons metabolisme (hogere verbranding van vet), terwijl deze ook belangrijk is voor de esthetiek.

Trainen met gewichten verhoogt niet alleen het energieverbruik, maar is ook de beste manier om vetvrije massa te behouden.

Net als vet heeft de spier ook gewicht, voornamelijk omdat deze water vasthoudt, maar we kunnen zeggen dat dit een  “goed gewicht” is.

Alleen op gewicht focussen

wegen en meten

Geen twijfel mogelijk, in een proces van gewichtsverlies kan alleen focussen op je gewicht de grootste fout zijn die je kunt maken.

Vet verliezen is een concept dat sterk geassocieerd wordt met afvallen.

Het is heel gebruikelijk  dat bij zeer strenge diëten, zoals diëten zonder koolhydraten , een plotseling gewichtsverlies optreedt in de eerste week.

Het grootste deel van dit gewichtsverlies is te wijten aan het verlies van vloeistof en dit betekent niet noodzakelijk dat de persoon gewicht heeft verloren.

Terug naar de normale routine kan voldoende zijn om het verloren gewicht snel terug te krijgen.

Ook een toename aan spiermassa is een factor die gewichtsschommelingen kunnen stimuleren.

Met andere woorden, als het gewichtsverliesproces wordt gecombineerd met het beoefenen van lichaamsbeweging, met name spierweerstandsoefeningen, is het logisch dat de getallen op de weegschaal niet zo snel veranderen en, dat er een afname in vetmassa en, aan de andere kant, een toename aan spiermassa optreedt.

Daarom is bij een afslankproces een grondige evaluatie belangrijk, rekening houdend met het gewicht, de magere massa en de omtrek (taille, buik, heup, armen enz.), Alleen dan kunnen we weten of het afslankingproces met kwaliteit plaatsvindt.

Ten slotte…

Het gewichtsverliesproces is complex, maar het kan zelfs nog ingewikkelder worden als je deze niet goed plant, als je bepaalde situaties zoals die eerder vermeld werden niet vermijdt, en als je niet weet dat onze lichamen niet allemaal op dezelfde manier reageren op soortgelijke stimuli.

Nu je weet wat de belangrijkste fouten zijn in het gewichtsverliesproces , is het tijd om een aantal gewoonten te veranderen, nieuwe doelen vast te stellen en deze te bereiken.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Fernando Gonçalves

Fernando Gonçalves
Fernando Gonçalves is een voedingsdeskundige gespecialiseerd in sportvoeding. Hij heeft altijd gewerkt als voedingsdeskundige en muay thai-instructeur. Momenteel is hij de voedingsadviseur voor een Braziliaans MMA-team. Zijn doel is om een gezonde levensstijl te promoten en om atleten te helpen hun doelen te bereiken.

Check Also

vegetarianism and bodybuilding

Vegetarisch dieet en lichaamsbeweging: welke uitdagingen en welke mogelijkheden zijn er

Ik ben een atleet en een vegetariër. Wat nu? Er zijn vaak twijfels over dit ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *