Home / Recepten / Blijf op gewicht met behulp van shakes

Blijf op gewicht met behulp van shakes

Vandaag aan de dag is de zorg voor onze gezondheid en ons  lichaam een constante.

Velen zijn op zoek naar de ideale lichaamsbouw  en om die te bereiken, is voeding en lichaamsbeweging onmisbaar.

Er is vaak geen balans in de voeding waarbij de persoon te veel ongezonde voedingsstoffen, zoals suiker en sommige soorten vet, eet en aan de andere kant is er een tekort aan de consumptie van vitaminen, mineralen en vezels.

De shakes, indien bereid met de juiste ingrediënten en in de juiste verhoudingen, kunnen een uitstekende manier zijn om vitaminen, mineralen, water en vezels te consumeren.

Ze kunnen je helpen jouw dieet te voltooien door het te verrijken!

Bekijk enkele shake-recepten die ik voor je heb voorbereid om je te helpen een rijke maaltijd te hebben zonder het behoud van een gezond gewicht te schaden.

Voordelen van shakes

shakes

Shakes kunnen een optie voor een maaltijd zijn of, in sommige situaties, kunnen ze maaltijden vervangen als ze bestaan uit het juiste en gezonde voedsel en op de juiste manier zijn klaargemaakt.

Ze worden:

  • Praktisch en snel geconsumeerd
  • Gemakkelijk vervoerd
  • Gemakkelijk geabsorbeerd en verteerd

Het doel is om een complete optie rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en water te zijn om een goede bijdrage van deze voedingsstoffen mogelijk te maken, resulterend in een goede werking van het lichaam.

Kiezen voor een shake waarvan de componenten uitsluitend fruit, melk / room en suiker zijn, is geen goede optie, nog minder als het gaat om mensen die erna streven om op gewicht te blijven of gewicht te verliezen.

Het hangt allemaal af van je doel, maar als je wilt afvallen of  je gewicht in stand wilt houden:

  • Gebruik fruit met een lage caloriedichtheid en rijk aan vezels (vooral belangrijk om je spijsverteringsstelsel te reguleren en langer verzadigd te blijven).
  • Voeg wat eiwit toe, een macronutriënt dat essentieel  is voor het goed functioneren van het lichaam en dat ook zal  helpen het gevoel van verzadiging te verlengen.
  • Geniet van de enorme variëteit en combinatie aan voedingsmiddelen die de natuur ons biedt.

Om deze strategie in te voeren, zijn er voedingsmiddelen die je in huis moet hebben, kijk hier welke het zijn, en hun eigenschappen.  

Het beste voedsel dat je kunt gebruiken voor je shakes

  • Kool: Rijk aan antioxidanten, vezels en vitamines.

kool

  • Wortel: bron van carotenoïden, vezels, calcium, B-caroteen en vooral vitamine A, verantwoordelijk voor de goede werking van het immuunsysteem en de gezondheid van je ogen.
  • Havervlokken: bron van complexe koolhydraten met een langzame absorptie, rijk aan vezels en eiwitten, hebben voordelige eigenschappen voor diegenen die het gewicht willen behouden (bevorderen de verzadiging ) en het LDL-cholesterolgehalte verlagen.

havervlokken

  • Zaden: rijk aan gezond vet en vezels, kunnen een zeer interessante aanvulling zijn vanuit een nutritioneel standpunt, door het aanbod van omega 3 en 6.
  • Yogurt: verzadigend voedsel en bron van eiwitten en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium. Er moet de voorkeur gegeven worden aan yoghurt zonder toevoeging van suikers, om te profiteren van de voedingsstoffen die van nature aanwezig zijn.

groene thee

  • Rood fruit: leverancier van bioactieve componenten zoals flavonoïden, tannines, fenolzuren met mogelijke antioxiderende acties. Het is ook fruit met een lage energiewaarde en goede vezelbronnen.
  • Kaneel heeft gunstige eigenschappen wat betreft bloedglucose en cholesterolcontrole.

kaneel

  • Citrus vruchten: Ze zorgen dat je de shake kan bewaren en dat deze zijn eigenschappen behoudt door de aanwezigheid van zuur en antioxidanten. Uitstekende bron van vitamine C, ideaal om samen met donkergroene groenten de ijzerabsorptie te optimaliseren.

Nu je weet welke voedingsmiddelen onmisbaar zijn, bekijk de beste manier om ze te gebruiken via de recepten die ik speciaal voor je heb opgesteld.

Naast de vorige voedingsmiddelen zijn er nog andere die jouw maaltijden en je shakes kunnen verrijken. In de volgende recepten vind je nog een paar voorbeelden.

Shake Recepten

Shake 1

Ingrediënten:

1 wortel

½ biet

1 handvol spinazie

1 sinaasappel

1 klein kopje water (150ml)

Shake 2

Ingrediënten:

1 kom met rood fruit

1 yogurt

2 eetlepels haverzemelen

½ glas water

Shake 3

Ingrediënten:

1 mok groene thee

1 kleine banaan

1 koolblad

1 snufje kaneel

Shake 4

Ingrediënten:

1 kopje amandeldrank

1 appel

1 handvol bosbessen

1 theelepel lijnzaad

½ biet

Shake 5

Ingrediënten :

3 of 4 plakjes komkommer

1 kleine appel

1 plakje ananas

2 plakjes gemberwortel

1 hand vol waterkers

Muntbladeren

 

 

Kortom, voeg de shakes toe aan jouw maaltijden als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet, maar houdt altijd rekening met de samenstelling ervan.

Hier enkele belangrijke tips:

  • Het is niet de beste optie om 3 porties fruit in een enkele shake op te nemen (omdat fruit een natuurlijke suikerbron is en overmatige consumptie schadelijk is), kies slechts 1 stuk fruit en voeg een groente- of eiwitbron toe.
  • Het gebruik van verschillende kleuren shakes is synoniem voor diversiteit aan voedingsstoffen.
  • Vergeet dit niet! Een van de eerste principes van gezond eten is variëteit!

Maak je eigen shake en deel het resultaat.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Liliana Silvestre

Liliana Silvestre is a nutritionist with a degree in dietetics from ESSLEI. She has professional experience in various fields of nutrition, and she has a passion for healthy cooking. Her goal is to help as many people as possible to transform their lifestyles adopting more healthy habits.

Check Also

Banaan en chocolade chip muffins: gezonde versie!

We zijn terug met nog een recept om te eten en meer te willen! Deze ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *