Home / Geen onderdeel van een categorie / “Anti-stress” Voedsel

“Anti-stress” Voedsel

Momenteel wordt voedsel niet alleen gezien als een bron van energie, maar tevens als een bron van genot en welzijn. Het wordt vaak geassocieerd met momenten van interactie met vrienden of familie of zelfs als een “ontsnapping” aan de emotionele stress en spanning van het dagelijkse leven waaraan we onderworpen zijn. Deze laatste situaties kunnen op deze momenten een toename of afname van de eetlust bevorderen, en het is van cruciaal belang om eetgewoonten en de veranderingen hierin in perioden van grotere stress te evalueren. In die zin kunnen we zeggen dat de manier waarop we eten beïnvloed kan worden door de emotionele toestand waar we op een bepaald moment doorheen gaan.

Serotonine is een neurotransmitter die een grote invloed op onze emotionele toestand heeft. Wanneer de gehaltes ervan voldoende zijn, geeft het een gevoel van welzijn en rust. Wanneer het laag is, veroorzaakt dit symptomen van een slecht humeur, prikkelbaarheid, slapeloosheid, ongecontroleerde eetlust (vooral voedingsmiddelen die ons meer energie leveren, zoals snoepjes), en het kan, in ernstige gevallen, zelfs depressieve symptomen ontwikkelen. Het interfereert direct met de controle van honger en verzadiging en de gehaltes ervan zijn afhankelijk van de inname van voedsel dat rijk is aan tryptofaan.

Er is bewijs dat stress en angst direct verband houden met de eetlust en hongergevoel, waardoor de kans op de inname van voedingsmiddelen die minder “gezond” zijn en rijk zijn aan suiker en vet gedurende deze perioden groter is.

Dus wat zijn de belangrijkste voedingsmiddelen die geassocieerd worden met het beheersen van stress en angst?

  • Haver – Naast tryptofaan in de voedingssamenstelling te bevatten, heeft deze graansoort een zeer groot verzadigend vermogen, wat meer maagcomfort zal bieden op momenten van meer angst, waardoor een ongecontroleerde voedselinname wordt vermeden.
  • Bananen – Met tryptofaan in de samenstelling kunnen bananen helpen op momenten wanneer “we zin hebben om iets zoets te eten”, gezonde verzadiging.
  • Citrusvruchten en Bessen – Fruit zoals sinaasappels of bosbessen zijn bronnen van vitamine C en antioxidanten. Deze bestanddelen helpen de immuniteit en helpen om de gehaltes van Cortisol te beheersen, een hormoon dat ook verandert in tijden van stress.
  • Asperges – Rijk aan foliumzuur, vitamine (B9), waarvan de waarde daalt wanneer we worden geconfronteerd met een situatie van depressie en emotionele nood.
  • Thee is ook altijd een goede optie, zowel voor dit doel als om te helpen met hydratatie. De meest aanbevolen theesoorten om te kalmeren zijn Kamille, Limoen en Valeriaanthee.

Hoewel er voedingsmiddelen zijn die stress en angst lijken te helpen, is de waarheid dat het hebben van een uitgebalanceerd dieet en het beoefenen van sport ongetwijfeld de beste strategie is om te volgen voor een beter leven. Voorrang geven aan de inname van voedsel uit alle groepen en voedsel langzaam en in een rustige omgeving consumeren is ongetwijfeld de houding die het meest zal helpen voor deze beheersing.

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Silvia Coelho

Silvia Coelho
Licenciada em Dietética e Nutrição com especialização em Nutrição Desportiva, exerce a sua atividade laboral essencialmente em ginásios e centros de treino personalizado. Tem larga experiência no acompanhamento de atletas de elite e recreativos de todas as faixas etárias. Nome profissional e o n° da cédula: Sílvia Costa Coelho 3756N

Check Also

Tips voor sneller herstel na de training

Indien we onze prestaties en onze resultaten willen optimaliseren, dan is de herstelfase na de ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *