Home / Recepten / 7 snack ideeën met minder dan 100 kcal

7 snack ideeën met minder dan 100 kcal

Wat zijn calorieën eigenlijk?

De bezorgdheid over de calorie-inname is altijd aanwezig in de fitnesswereld.

Maar weet je wat calorieën zijn, hoe weet je hoeveel calorieën je moet eten en welke variabelen beïnvloeden die hoeveelheid?

Als je je zorgen maakt over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, bekijk dan de caloriearme ideeën die ik voor jou heb en probeer ze uit!

Wat zijn calorieën?

vraag

Er zijn verschillende definities van calorieën , maar dit is degene die het beste  van toepassing is:

“Een eenheid energie, vaak gebruikt als een maat voor de hoeveelheid energie die voedsel levert.”

Het aantal calorieën is variabel van voedsel tot voedsel. En het aantal calorieën dat een persoon dagelijks nodig heeft, varieert ook.

Meestal worden calorieën weergegeven met een getal + kcal. Kcal betekent Kilocalorie en is de term die wordt gebruikt om de hoeveelheid calorieën te bepalen die een bepaald voedsel heeft.

Hoe bereken je de hoeveelheid calorieën?

berekenen

Deze hoeveelheid is afhankelijk van de fysieke kenmerken (geslacht, gewicht, lengte), leeftijd, pathologieën , fysieke activiteit en ook het doel van elke persoon.

Volgens de  Office of Disease Prevention and Health Promotion (ODPHP), varieert de aanbevolen hoeveelheden voor volwassen mannen tussen 2000 en 2800, en voor volwassen vrouwen  tussen 1800 en 2200.

Deze cijfers zijn echter niet statisch.

Als het doel bijvoorbeeld is het vergroten van de spiermassa, zal de hoeveelheid calorieën sterk verschillen met de aanbevolen hoeveelheid dan wanneer het doel  gewicht verliezen is.

Het is essentieel dat de persoon zijn basaal metabolisme (BMR) kent, d.w.z. de hoeveelheid calorieën die het lichaam gebruikt / verbruikt in rust  om de vitale functies te kunnen handhaven.

Na deze berekening weten we hoeveel calorieën we nodig hebben om ons gewicht in balans te houden. Als het doel bijvoorbeeld is om de spiermassa te vergroten, kan het nodig zijn om de consumptie van de  calorieën te verhogen – dat wil zeggen, meer dan de hoeveelheid die ons lichaam in rust verbruikt. Als het doel is om het gewicht te verlagen, is de redenering het tegenovergestelde: verminder  de inname van het aantal  calorieën.

In het geval van gewichtsverlies wordt normaal gesproken aangeraden om   500 kcal minder te consumeren dan het BMR, zodat het lichaam het opgeslagen vet als een energiebron kan gebruiken en bijgevolg zijn vet en gewicht kan verminderen.

Kwantiteit vs. kwaliteit calorieën

Na deze berekeningen wordt  er een voedselplan opgesteld. Dit plan is gebaseerd op de verdeling van Macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) en deze zullen op hun beurt worden omgezet in voedsel.

Hoewel de hoeveelheid calorieën aanwezig in elk voedsel belangrijk zijn, kan het voedsel niet alleen worden beoordeeld aan de hand van de hoeveelheid calorieën, maar eerder aan de hand van de oorsprong van deze calorieën.

Twee voedingsmiddelen kunnen dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten, maar hoeven niet dezelfde kwaliteit te hebben.

Bekijk  hier een voorbeeld:

Als we een zeer calorierijk voedsel hebben, en de grootste bijdrage van het aantal calorieën zijn verzadigd vetten of suikers  (bijv. gevulde koekjes), zal dit voedsel als nutritioneel slecht  worden beschouwd en dus zal het voor ons niet van belang zijn.

In het geval van een voedsel dat rijk is aan enkel- en meervoudig onverzadigde vetten of eiwitten (bijvoorbeeld noten) en dat dezelfde hoeveelheden calorieën heeft als het vorige voorbeeld, zal dit worden beschouwd als een nutritioneel rijk voedsel dat aan ons dieet  kan worden  toegevoegd.

Zoals uit de vorige vergelijking blijkt, bepaalt het aantal calorieën niet de kwaliteit van voedsel, maar alleen de energie die ons lichaam via dat voedsel kan opnemen.

Het is daarom interessanter om de macrovoedingsstoffen van een voedsel te kennen en te begrijpen welke rol dit voedsel in ons lichaam zal hebben en wat de kwaliteit is van de calorieën die we binnenkrijgen.

In geen geval mogen we aannemen dat caloriearm voedsel gezonde voeding ls.

Het is belangrijk om de macrovoedingsstoffen van een levensmiddel te kennen, omdat ze vanuit  het voedingsoogpunt meer of minder interessant kunnen zijn.

Bekijk  hier enkele snackideeën met  een voedingswaarde van minder dan 100 kcal – eenvoudig en snel te bereiden!

7 snack ideeën met minder dan 100 kcalorieën

Maiscrackers  met een gepocheerd ei (85 kcal)

Bereidingswijze:

Pocheer een ei en plaats het  zonder zout op een maïscracker. Je kunt het op smaak brengen met wat kruiden.

Aantal calorieën: 85kcal

Verse kaas(60g) met kaneel 

verse kaas met kaneel

Bereidingswijze:

Leg de verse kaas op een dessertbord en voeg kaneel toe als topping.

Aantal calorieën 60kcal

Ananasshake met geraspte kokosnoot

ananasshake

Bereidingswijze:

Doe in een mixer 100 ml magere melk, voeg een plakje verse ananas toe (middelgroot) en 1 theelepel geraspte kokosnoot . Mix het en serveer het met ijsblokjes.

Aantal calorieën: 87kcal

Zwarte chocolade70% + 25 bosbessen

chocolade en bosbessen

Bereidingswijze:

Kies voor een stukje zwarte chocolade met 70% cacao en voeg 25 bosbessen aan deze heerlijke snack toe.

Aantal calorieën: 90kcal

Kwark gelatine 0%

Kies een pakket gelatine van 10 kcal om thuis te maken, waarbij in de instructies wordt beschreven om bij de 500 ml kokend water, de gelatinepoeder toe te voegen en ook 500 ml koud water.

Na het volgen van de instructies precies zoals beschreven op het 10 kcal gelatinepakket, voeg je 500 g kwark met 0% vet toe. Verdeel het over bakjes met ieder 200g  en zet ze, ten minste, 2 uur in de koelkast. Verwen jezelf met een lekker gelatine tussendoortje met 0% kwark.

Aantal calorieën: (200g = 36 kcal)

Yoghurt met zonnebloempitten

yoghurt met zonnebloempitten

Bereidingswijze:

Voeg een dessertlepel zonnebloempitten toe aan 100 g  yoghurt en ervaar de krokante textuur van de zaden met de gladde structuur van de yoghurt.

Aantal calorieën. ~ 98kcal

Fruit salade

Bereid op een eenvoudige manier je eigen smakelijke fruitsalade  en overschrijdt daarbij de 100 kcal niet .

Bereidingswijze:

Meng 50 gr bramen + 50 g ananas + 50 g kersen + 50 g watermeloen + 50 g meloen. Het  resultaat  is kleurrijk en heerlijk!

Aantal calorieën: 100kcal

 

Vergeet dit niet! Maak de beste keuzes bij het beslissen van wat je gaat eten, probeer te begrijpen waar de calorieën van het voedsel waaruit je dieet bestaat vandaan komen en probeer deze ideeën uit!

Comments

De informatie in dit artikel betreft alleen de mening van de auteur.

Over Ângela Ferreira

Ângela Ferreira
Dr. Ângela Ferreira is een voedingsdeskundige (3171N). Ze heeft een diploma in voedingswetenschappen van de universiteit van gezondheidswetenschappen in Gandra en ze is bezig met een master in consumentenwetenschappen en voeding aan de Universiteit van Porto. Ze werkt momenteel in Sports Nutrition en Clinic Nutrition. Haar doel is om actief deel te nemen aan het veranderen van de eetgewoonten van de bevolking en om aan te tonen dat gezond eten eenvoudig en praktisch kan zijn.

Check Also

vitamin D

Vitamine D – de zonneschijn-vitamine: definitie, belang en synthese

Heb je ooit gehoord van de vitamine van de zon? Vitamine D, of de vitamine ...

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *